Бившият капитан на националния отбор на Германия Филип Лам написа отворено писмо с впечатленията си от изминалото европейско първенство. В него той поздравява шампиона Португалия, но добавя, че във футбола невинаги печели най-добрият, а този, който има най-много късмет.

"Португалия, която имаше късмета да спечели, сега е европейски шампион. Тази страна, която винаги е имала чудесни футболисти, стигна до върха не само заради късмета или по стечение на обстоятелствата, а защото играчи осъзнаха таланта, който имат, и реализираха мечтата си, подчинявайки се на дисциплината, съчетана с много работа."

"Във футбола обаче невинаги печели този, който е най-добър и се труди най-здраво, защото трябва и малко късмет. Това прави футбола непредвидим и затова аз, както и феновете по света харесваме толкова много тази игра. Като човек, който е вдигал над главата си световната титла, знам от личен опит колко важно е шансът да бъде на твоя страна. Затова искам да изкажа най-искрените си поздравления на европейския шампион Португалия", пише Лам.

Капитанът на Байерн Мюнхен пише и за другите си впечатления от първенството, като специално отличава отборите на Уелс, Исландия и Северна Ирландия за представянето им, които са му донесли истинска наслада от играта.