Звездата на Байерн Мюнхен Хамес Родригес е готов да играе контузен за Колумбия, бие аларма легендата на баварците Джоване Елбер. Офанзивният полузащитник получи разкъсване на мускулни влакна на дясното бедро преди около пет седмици и сега е пред участие във важната за Колумбия световна квалификация с Бразилия.

Колумбийците са на второ място с 25 точки, само с две повече от намиращата се на опасното пето място Аржентина. Победата срещу кариоките изглежда задължителна, за да не бъде изпуснато питомното.

"Когато един играч вече е част от лагера на националния отбор, вече е късно. Тогава той прави това, което селекционерът иска от него. Когато излезеш срещу футболния съюз, излизаш срещу цялата си родина. Затова и футболистите не казват нищо и се надяват да не се случи нищо лошо с тях", коментира Елбер, който е посланик на баварците.

"Дори един доказан футболист като Хамес не може да откаже просто ей-така. Натискът върху него е огромен. В противен случай той ще загуби мястото си в отбора. Но сега едно негово участие в мача е огромен риск. Съмнявам се, че ще може да играе 90 минути."

Елбер даде пример със самия себе си, когато отказва да играе за Бразилия в последните две световни квалификации по пътя към Мондиал 2002.

"Бях контузен, но селекционерът (б.р. Луиш Фелипе Сколари) ми се обади. Не разбираше защо няма да летя за Бразилия. Каза ми, че ако не се явя, няма да ме вземе на световното. Казах му да говори с Байерн, но той отказа. Така аз останах в Мюнхен, защото Байерн ми плащаше заплатата. И съответно пропуснах световното първенство, където станахме шампиони", добави Елбер.