Айнтрахт Франкфурт сътвори една от големите сензации в новата история на германския футбол, побеждавайки големия фаворит Байерн Мюнхен с 3:1 във финала за Купата на страната.

"Орлите" изненадващо полетяха високо още в 11-ата минута на олимпийския стадион в Берлин, когато Анте Ребич откри резултата след бърза контраатака, в основата на която беше Кевин-Принс Боатенг. До края на първата част баварците бяха по-активни, но не успяха да се възползват от шансовете си.

Байерн демонстрира характер и успя да изравни при първата си добра атака след почивката, когато Роберт Левандовски засече от движение подаване отдясно на Джошуа Кимих. В 82-ата минута мудната защита на баварския колос отново беше размината с лекота с пас от дълбочина към Ребич. Той надбяга Хумелс и Зюле, за да завърши хладнокръвно за втори път в мача.

В последните секунди реферът Феликс Цвайер не отсъди очевидна дузпа за Байерн - Боатенг срита Хави Мартинес в наказателното поле, но съдията не видя нарушение и след като изгледа ситуацията. Секунди по-късно Гачинович завърши поредната бърза контра на своите, вкарвайки в опразнената врата.

Това беше последният мач на 73-годишния Юп Хайнкес в треньорската професия. Както е известно, той ще бъде заменен на треньорското кормило в Мюнхен от Нико Ковач, който пък изведе Айнтрахт за последен път, като това е пета купа на Германия в историята на "орлите".

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/elGL6VIS5Vk" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>


Срещата започна доста спокойно, като и двата отбора като че ли бяха малко предпазливи, демонстрирайки взаимен респект. Баварците на два пъти атакуваха отдясно, но така и не успяваха да застрашат вратата на своя опонент. 

В осмата минута Роберт Левандовски стреля от пряк свободен удар и беше много близо до откриване на резултата, но топката се отби в напречната греда и тупна пред голлинията, след което беше изчистена.

Тъкмо бяха изминали десетина минути игра, когато Айнтрахт сензационно откри резултата след качествена преса. Хамес Родригес загуби топката и Кевин-Принс Боатенг веднага изведе Анте Ребич с хубаво подаване. Последният надбяга защитата на баварците и прати топката в долния ляв ъгъл.

Пред шампионите се откри страхотна възможност шест минути след това, когато Хамес Родригес центрира в наказателното поле, но Томас Мюлер засече с рамо и топката мина на метър и половина покрай страничната греда.

В средата на първата част Байерн пропусна още една много добра възможност. Този път Мюлер центрира отдясно и на първа греда Джошуа Кимих успя да засече с глава, но не намери очертанията на вратата. Малко след това Рибери изведе Левандовски в наказателното поле, но копването на поляка беше неточно.

Байерн държеше инициативата до полувремето, но и не стигаше до нови чисти голови възможности. Томас Мюлер стреля точно, но право в обсега на вратаря.

Второто полувреме започна като първото - двата отбора бяха предпазливи, но баварците изравниха при първата си смислена акция. Никлас Зюле пусна за Джошуа Кимих вдясно и бекът върна към точката на дузпата, където Роберт Левандовски се разписа след рикошет в тялото на Маскарел.

В средата на второто полувреме влезлият като резерва Корентен Толисо имаше много добра възможност, но се размина с топката малко преди да нанесе удар.

Четвърт час преди края на редовното време се стигна до невероятен пропуск на шампионите. Хамес Родригес центрира отляво и Левандовски засече кълбото, но то мина буквално на милиметри от десния страничен стълб.

В 80-ата минута ударът с глава на Матс Хумелс срещна напречната греда, а при бързата си контра Айнтрахт можеше да накаже съперника, но Ребич би неточно.

Малко след това Ребич все пак вкара топката в мрежата след поредната бърза атака на франкфуртци. Той беше изведен с нов пас от дълбочина от Да Коста, вклини се между Хумелс и Зюле, след което копна майсторски покрай Улрайх. Реферът изгледа ситуацията заради игра с ръка на Боатенг, но все пак зачете попадението.

В последните минути Байерн опита хаотичен натиск,който обаче не даваше нужния резултат. В 93-ата минута Боатенг изрита Хави Мартинес без топка в наказателното поле и реферът Феликс Цвайер отново се насочи към екрана, за да изгледа ситуацията, но не отсъди очевидната дузпа.

В 96-ата минута Айнтрахт отново контраатакува, като този път задачата пред Мият Гачинович беше лесна, защото Свен Улрайх се бе втурнал в полето на съперника. Гачинович стигна до пеналта на баварците и вкара без проблеми в опразнената врата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/el8Hmzt6IbU" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

 

Байерн Мюнхен - Айнтрахт Франкфурт 1:3

0:1 Анте Ребич - 11'
1:1 Роберт Левандовски - 53'
1:2 Анте Ребич - 82'
1:3 Мият Гачинович - 96'
 
 
Байерн Мюнхен: Улрайх, Хумелс, Зюле, Алаба, Кимих, Мартинес, Тиаго (Толисо - 64'), Хамес, Рибери (Вагнер - 87'), Мюлер (Коман - 70'), Левандовски

Айнтрахт Франкфурт: Храдецки, Хасебе, Салседо, Абрахам, Де Гузман (Рус - 74'), Вилемс, Маскарел, Да Коста, Волф (Гачинович - 60'), Боатенг, Ребич (Алер - 89')