Германският хегемон Байерн Мюнхен победи с 4:1 Щутгарт в мач от 19-ия кръг на Бундеслигата.

Срещата на "Алианц Арена" предложи интересни положения и пред двете врати, като ключовият момент беше влизането в игра на Серж Гнабри. Именно крилото беше с основна заслуга за втория гол за баварците за 2:1.

Преди това Тиаго Алкантара (5) беше открил резултата, а Донис Анастасиос в 26-ата минута изравни. Преди третото попадение за домакините, дело на Леон Горецка (71), Роберт Левандовски изпусна дузпа. В 85-ата минута полският стрелец все пак се разписа, но резултатът от срещата определено не отговаря на представянето на двата отбора.

С успеха Байерн събра 42 точки и отново скъси изоставането от лидера Борусия Дортмунд на 6 точки. Щутгарт остава на 16-та позиция с 14 т.   


Роберт Левандовски поведе атаката на домакините, зад него действаха Томас Мюлер, Кингсли Коман и Леон Горецка. Хамес Родригес в 11-ти пореден мач остана резерва, но 8 от тях пропусна заради контузия. На скамейката се намираше и Джером Боатенг, а до Никлас Зюле стартира Матс Хумелс.

Изненадващо бившият нападател на Байерн Марио Гомес не започна мача. Маркус Вайнцирл предпочете младия грък Донис Анастасиос пред голмайстора на швабите, който между 2009 и 2013 г. записа 115 мача със 75 попадения за мюнхенци. Дебют за Щутгарт направи привлеченият преди дни Озан Кабак. 18-годишният турчин беше следен и от Байерн, но в крайна сметка премина на "Мерцедес-Бенц-Арена".

Байерн поведе още в 5-ата минута. Кингсли Коман беше изведен зад защитата на гостите, но вратарят Рон-Роберт Цийлер го блокира. Топката попадна в Томас Мюлер, който пусна пас назад и Роберт Левандовски отклони леко към връхлитащия Тиаго Алкантара. И испанецът с удар от движение матира стража за 1:0!

После изстрел от движение на Джошуа Кимих към далечната греда излезе в аут. Байерн продължи да доминира и шут на Леон Горецка беше блокиран. Щутгарт създаде първата реална голова възможност в 23-ата минута. Иван Гонсалес направи опит за странична ножица, но не уцели вратата. 5 минути по-късно Мануел Нойер остана безпомощен. Донис Анастасиос се пребори за висока топка с Алкантара и със страхотен удар от въздуха направи 1:1, за да вкара 3-ия си гол през сезона в Бундеслигата!

След изравняването Байерн заложи на разигравания и удар на Давид Алаба от движение беше избит от Цийлер. В 33-ата минута швабите можеха да стигнат до обрат. Донис засече с едно докосване от вратарското поле, но този път Нойер беше на мястото си и спаси. В края на полувремето Коман отправи снаряд към Цийлер, но мерникът му изневери.

На почивката Нико Ковач взе мерки и смени Хави Мартинес с далеч по-офанзивния Серж Гнабри. Това доведе до вътрешни ротации и Коман се премести на десния фланг. Промяната се оказа отличен ход и в 55-ата минута резервата беше в основата на втори гол за Байерн. Гнабри получи дълъг пас и стреля. Получи се рикошет в Кристиан Гентер, който обърка вратаря и топката влетя в мрежата му за 2:1!

Секунди по-късно Левандовски можеше да сложи точка на спора, но прати топката в аут. В средата на полувремето баварците оцеляха като по чудо. Марк-Оливър Кемпф получи на чиста позиция, Нойер го спря, но кълбото се върна в него. Той нанесе нов удар и гредата спаси домакините. Последва светкавична контра за Байерн, при която Левандовски беше спънат в наказателното поле.

Полският стрелец застана зад бялата точка, но ударът му срещна страничния стълб. По-късно Левандовски отново пропусна от чиста позиция, след като не уцели вратата.  В 71-ата минута Байерн стигна до трети гол. Кимих центрира от корнер и Горецка с глава удвои преднината на германския шампион. В 85-ата минута Лендвовски най-накрая се разписа. Той финтира вратаря и от малък ъгъл оформи крайния резултат! 

В 88-ата минута официален дебют за Байерн направи младият канадец Алфонсо Дейвис 

Байерн – Щутгарт 4:1 

Голмайстори: 1:0 Алкантара (5), 1:1 Донис (27), 2:1 Гентер (55-авт), 3:1 Горецка (71), Левандовски (85)

Байерн: Нойер, Кимих, Зюле, Хумелс, Алаба, Мартинес (46-Гнабри), Тиаго, Мюлер (74-Хамес), Горетцка, Коман (86-Дейвис), Левандовски
Треньор: Нико Ковач

Щутгарт: Цийлер, Инсуа, Кемпф, Кабак, Бек, Аскасибар, Цубер (88-Дидави), Есвайн, Гентнер, Гонсалес, Донис (74-Томи)
Треньор: Маркус Вайнцирл

Мюнхен, ст.: "Алианц Арена"
Съдия: Франк Вилеборд
Жълти картони: Алба (Байерн); Гентнер (Щутгарт)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/S8CpiBThtW8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>