Байерн Мюнхен е загубил голяма част от блясъка си в медийното пространство след напускането на известни играчи като Хамес Родригес, Франк Рибери, Ариен Робен, Матс Хумелс и Рафиня.

Става дума за стойността на клубовете в социалните мрежи. Анализ на Sportbuzzer показва, че напускането на споменатите футболисти е донесло загуби в размер на близо 89 милиона евро на най-успешния германски клуб.

Байерн е загубил не само своите звезди, но и посланиците си, защото известните играчи изпълняват тази функция в социалните мрежи Фейсбук, Туитър и Инстаграм чрез профилите си, в които имат милиони последователи.

Напускането само на Хамес Родригес е коствало 68 милиона евро на Байерн, тъй като колумбиецът е изключително популярен пред феновете в интернет. Завърналият се в Дортмунд Матс Хумелс е генерирал на година 8.8 млн. евро на Байерн в социалните мрежи.

Рибери и Рафиня са докарвали общо 11.9 млн. евро. Ариен Робен не използва социалните мрежи и затова напускането му не носи загуби на клуба. Така общите загуби на баварците са оценени на 88.7 милиона евро.

В материала се казва, че трите нови попълнения на Байерн Люка Ернандес, Бенжамен Павар и Ян-Фите Арп изобщо нямат същата тежест в интернет, защото общо ще докара на клуба едва 1.9 млн. евро. Всичко може да се промени бързо, ако мюнхенци купят Лерой Сане от Манчестър Сити, защото симпатичният германски национал е магнит за феновете...