Шефът в Байерн Карл-Хайнц Румениге даде интервю пред "Франс футбол", в което говори по всички актуални теми.

Хер Румениге, какви ще бъдат последствията от пандемията с коронавируса? - Беше много важно да завършим сезона, за да намалим щетите. Говоря най-вече за парите от тв права. Затова смятам, че Франция взе много прибързано решение да анулира шампионата си. Резултатът е служебно класиране, при което често се налага ощетените да търсят правата си по съдебен път. Бундеслигата бе пример със своята безупречна организация, която ни позволи да финишираме още преди 30 юни с помощта на местните власти. Нашата лига пое риск, който се отплати.

Въпреки това как си обяснявате решението на французите да не доиграват сезона? - Не смятам, че ситуацията във Франция е била по-лоша от тази при нас. Политиците сигурно са искали да предпазят здравето на хората, но имам чувството, че трябваше да изчакат още няколко седмици, преди да вземат окончателното решение. Италианците, испанците и англичаните намериха решение да продължат. Ако бяха проявили търпение, французите може би щяха да вземат пример от своите съседи. Аз съм ревностен противник на служебните класирания. Ясно е, че ПСЖ щеше да стане шампион, но за сметка на това моят приятел Жан-Мишел Олас (президент на Лион) бе много ощетен заради прекратяването на сезона (отборът му остана извън Европа).

Тази криза ще доведе ли до повече солидарност във футбола? - От икономическа гледна точка всички ще почувстваме последствията от кризата през следващия сезон, а не толкова това лято. Всеки клуб ще претърпи финансови загуби, без изключение. Затова предстоящата кампания ще бъде предизвикателство. Никой не знае още колко дълго мачовете ще останат без публика. Колкото повече продължи затварянето на стадионите, все повече ще губим пари от билети, спонсор и други.

Какво смятате за формата на Шампионската лига, която ще се проведе само с по един мач от 12 до 23 август в Лисабон (от четвъртфиналите до финала)? - Това е добра новина. Календарът е много натоварен, затова решението на УЕФА да се играе само по един мач е логично.

А какво мислите за плановете на УЕФА да се удължи трансферният пазар до 5 октомври? - Това също е добра инициатива, тъй като ШЛ свършва на 23 август и клубовете ще имат 6 седмици да оформят селекцията. В противен случай щеше да има движения, които щяха да доведат до излишно напрежение.

Как Байерн планира да компенсира загубите? - Ще опитаме да спестяваме пари. Тръгвам от факта, че трансферите това лято ще бъдат по-спокойни, големите клубове ще бъдат предпазливи и няма да харчат много. В това число влиза и Байерн.

Кога очаквате феновете да се върнат на "Алианц Арена"? - Едва ли ще стане за старта на новия сезон в Бундеслигата (18 септември), но имам надежда да играем пред публика преди края на годината. Сега нямаме друг избор. Трябва да приемем тези условия на празни стадиони.

Как си обяснявате, че в Байерн в момента играят шестима французи - Коман, Кюизанс, Люка Ернандес, Танги Куаси, Павар и Толисо? - Верни сме на тази традиция, когато започна с Бишенте Лизаразу (1997-2004, 2004-05) и Вили Саньол (2000-08). Те бяха пионери, имаха и силни характери. Маркираха своята епоха. Доволни сме от всички наши французи. Все пак говорим за нацията световен шампион. Първи в света не се става случайно, но най-впечатляваща е подготовката във френските школи. Тя е уникална. Играчите са отлично школувани технически, физически и тактически. Затова на 20 години вече имат невероятна зрялост.

Имаше ли вариант Арсен Венгер да стане треньор на Байерн миналата есен, когато освободихте Нико Ковач? - Да, имахме разговор с Венгер по телефона, но той не се е предлагал да ни става треньор. Ние също не сме му правили конкретна оферта.

Байерн е шампион 8 пъти поред. Това не е ли притеснително за атрактивността на Бундеслигата? - Не е вярно, че първенството не е атрактивно. Все пак през есента изоставахме със 7 точки разлика, но имахме шанс да направим невероятна серия през 2020-а (само 2 загубени точки от 16 кръга). През 2018/19 също бе атрактивно. Станахме шампиони чак в последния кръг.

Кой е основният конкурент на Байерн? - Още и винаги Борусия Дортмунд. Имат най-добрия капацитет, млади таланти и състав. Ние също направихме смяна на поколенията, която засега се развива добре след раздялата със Швайнщайгер, Лам, Рибери и Робен. В момента имаме само двама над 30 години - Нойер и Левандовски. Разполагаме с ядро от 16-17 играчи от световна класа.

Защо нито един бивш играч на Байерн не успя да стане успешен треньор на тима? - Нашите ветерани се насочваха по-скоро към директорски постове, но от няколко месеца имаме Ханзи Флик на поста треньор. Като футболист той стана 4 пъти шампион на Германия - 1986, 1987, 1989 и 1990. С него имаме чувство, че спечелихме от лотарията. Защото в днешния футбол не се намират лесно треньори, които да бъдат подходящи за своите отбори.

Лексис Менюж, "Франс футбол", превод на в-к "Тема спорт"