От понеделник германският хегемон Байерн Мюнхен започна да се готви за участието си в Шампионската лига. 

След 33 дни е финалът в Шампионската лига, а баварците са сочени от куп експерти за големия фаворит за трофея заради отличната си форма през цялата календарна 2020 година.

Вестник "Абендцайтунг" посочи причините, които превръщат Байерн в големия играч на сцената в битката за "Ушатата", която в Мюнхен не са печелили от 2013 година насам. Сега всички фенове на Байерн потриват ръце и мечтаят за втори требъл в клубната история.


Ето и причините, изброени от мюнхенското издание:

1. Байерн има най-добрата атака: 27 гола в 7 мача в Шампионската лига този сезон. Роберт Левандовски е с 11 попадения, Серж Гнабри има 6.

2. Левандовски иска да докаже, че е №1 в света. "Златната топка" няма да се връчи заради коронавируса и последиците от него, но полякът иска да покаже, че може да бъде голям и в най-големите мачове.

3. Заради шефовете. Почти всички ръководители на Байерн заявиха публично, че очакват требъл заради прекрасната форма на отбора.

4. Алваро Одриосола - не играе, но ужасно много му върви. Испанецът игра само в 4 мача тази година, но пък печели трофеи с Байерн и Реал Мадрид. Нещо като талисман на пейката.

5. Конкуренцията се клати. Носителят на трофея Ливърпул отпадна, ПСЖ няма игрова практика, в Барса се вихрят скандали, рекордьорът по трофеи Реал Мадрид изостава с 1:2 срещу Манчестър Сити преди реванша и по-скоро ще отпадне, отколкото да продължи напред. "Гражданите" допускат много грешки този сезон, а защитата на Ювентус след рестарта на сезона е "дантела".

6. Байерн се оправя добре след паузите. При рестартиране на сезона в Германия баварците пометоха всичко живо по пътя си и грабнаха дубъл след 11 победи в 11 официални мача.

7. Бекът на Ливърпул Анди Робъртсън залага на Байерн: "В момента те са най-силният отбор в Шампионската лига".

8. Задружност. Всички играчи на Байерн демонстрират съпричастност и близост. Очевидно треньорът Ханзи Флик е успял да изгради истински колектив. Първото стъпало за слава е налице.

9. Алфонсо Дейвис. Младият канадец никога не беше играл като бек в живота си, но се приспособи ужасно бързо, макар и по неволя. Крилото ще изкара сезона като ляв бек, където се представя безупречно. За капак той пусна видеа, в които демонстрира и завидни умения като вратар. Капитанът Мануел Нойер може да е спокоен, защото има един допълнителен заместник.

10. Ханзи Флик редовно говори с легендата Юп Хайнкес, който му дава приятелски съвети. Припомняме: Дон Юп е единственият треньор в историята на Байерн, извел клуба до требъл...

11. Лисабон. Байерн обича този град. През 2018 година тук беше победен Бенфика с 2:0 През 2009 година и Спортинг, но с 5:0.

12. Тиаго Алкантара. Той почти сигурно ще напусне Байерн, но няма търпение да го стори с три трофея в ръцете си този сезон. Испанецът изглежда по-надъхан от всякога.

13. Големи звезди се завръщат от лазарета. Никлас Зюле, Корентен Толисо и Филипе Коутиньо дълго време бяха контузени, но ще бъдат в бойна готовност в Лисабон.

14. Французите имат прекрасни "пресни" спомени от турнири в една страна. През 2018 година Толисо, Бенжамен Павар и Люка Ернандес станаха световни шампиони с Франция на руска земя. 

15. Алваро Одриосола, Коутиньо и Иван Перишич играят за бъдещето си. Силни изяви в турнира на богатите могат да им уредят трансфер, тъй като в момента те не са желани нито от Байерн, нито от клубовете, които държат правата им (Реал Мадрид, Барселона и Интер).

16. Реваншът с Челси е прекрасен "тест". Байерн спечели първата среща насред Лондон с 3:0 и практически се класира на четвъртфиналите. "Сините" играят добре и баварците могат да си сверят часовника в един официален мач, който се доближава до заряда на контрола, особено при ранен гол за мюнхенци.

17. Байерн има най-добрия вратар. Мануел Нойер отново играе на световно ниво и вратата му е като крепост.

18. Лерой Сане. Той няма право да играе в Шампионската лига през август, но пък е причина всички крила на Байерн да играят на предела на своите възможности, за да не окупират пейката от септември...

19. Томас Мюлер е като диригент. Наскоро излезе статистика, според която германецът не е спрял да крещи и да дава шумни съвети на своите съотборници в дербито с Борусия в Дортмунд.

20. Байерн играе доминиращ футбол, при който не се интересува от мястото, името на съперника и резултата. Истинска баварска машина.

21. Алаба и Боатенг. Двамата се разбират чудесно в центъра на защитата. Австриецът се справя прекрасно като шеф на отбраната, а отписаният доскоро за голям футбол Боатенг се възроди под ръководството на Флик.

22. Джошуа Кимих. Никога не е доволен, винаги иска още. Моторът на отбора, който не позволява отпускане.

23. Глад. Байерн не е играл на финала в турнира от 2013 година насам. След това достига максимум полуфиналната фаза.

 

Превод на Gol.bg