Байерн Мюнхен ще преследва своя шести трофей в Шампионската лига, след като надигра Лион с 3:0 на "Жозе Алваладе" в полуфиналната фаза на турнира. Мачът бе по-равностоен, отколкото резултатът показва, но над всички на терена бе отчелият се с два гола Серж Гнабри (18, 33). Водещият реализатор в състезанието Роберт Левандовски (88) също бе точен. Така баварците се класираха за 11-ия си финал в КЕШ/ШЛ, с което се изравниха с Милан на втората позиция в това отношение след Реал Мадрид (16). Те за втори път спряха хлапетата на крачка преди решителния двубой, както го сториха и през 2010-а (4:0 общ резултат). На финала в неделя Байерн ще се изправи срещу друг френски отбор, който обаче има двойно по-голям бюджет от Олимпик - Пари Сен Жермен.

По пътя към финала в Лисабон Байерн стори нещо удивително, което се е случвало само веднъж в цялата история. Тимът на Ханзи Флик, който започна кампанията под ръководството на Нико Ковач, спечели всичките си 10 мача и вкара космическите 42 гола. В Турнира на шампионите само още един отбор може да се похвали с подобно постижение - Милан на Фабио Капело през сезон 1992/93. Тогава росонерите също наредиха 10 победи, но в самия финал отстъпиха на Марсилия с 0:1.

Германски и френски клуб ще се срещнат на финал за европейската клубна титла за втори път. Първият е през 1976 година, когато Байерн побеждава с 1:0 Сент Етиен и триумфира за трета поредна година. За последно пък отбор от Бундеслигата игра финал в ШЛ преди 7 години. Това отново бе Байерн, който надви с 2:1 Борусия Дортмунд на "Уембли".

Представянето на баварската машина през целия сезон в ШЛ е безупречно и рекордите падат един след друг. В груповата фаза Байерн записа по два успеха срещу Цървена звезда (3:0 и 6:0), Тотнъм (7:2 и 3:1) и Олимпиакос (3:2 и 2:0). На осминафиналите Роберт Левандовски и компания не оставиха шансове на Челси - 3:0 и 4:1, а на 1/4-финала съкрушиха Барса с 8:2.

След успеха над Лион Байерн вече има 42 гола от старта на кампанията си в ШЛ. Така мюнхенският гранд подобри постиженията на Реал М от сезон 2013/14 и Ливърпул от сезон 2018/19, които вкараха по 41. Рекордът в тази категория принадлежи на Барселона - 45 гола през сезон 1999/2000. Разликата е, че тогава Барса отбеляза своите попадения в общо 16 мача, докато Байерн се разписа 42 пъти само в 10 двубоя.

Роберт Левандовски е големият голмайстор в отбора, но германските медии отчитат огромния принос на Гнабри, който бе най-добрият на терена срещу Лион и бе описан като ключа към златния требъл. Мюхенци вече спечелиха Бундеслигата и Купата на Германия, остана им само ШЛ. Полуфиналът с Лион започна доста неприятно за баварците, но в най-трудния момент те бяха спасени от индивидуален проблясък на младия Гнабри. Първото попадение на Серж бе в стил "Ариен Робен" - с пробив от фланга към вътрешността и бомбен удар в далечния ъгъл. Гнабри се разписа два пъти и във финала за Купата на Германия, не пропусна да накаже Челси (осминафинал) и Барса (четвъртфинал).

През ноември, когато Нико Ковач бе уволнен, идеята за требъл изглеждаше пълна глупост, но сега Байерн е на върха на формата си с 28 победи в последните 29 мача.