За такъв ден мечтае всеки футболист! За последен път Хави Мартинес излезе с фланелката на „Байерн“. И точно с неговия гол баварците спечелиха суперкупата – 2:1 срещу „Севиля“ на стадион „Ференц Пушкаш“ в Будапеща.

„Винаги съм се стремял да давам всичко за „Байерн“, без значение дали играят 10 или 15 минути – каза баскът. – Да спечеля за втори път суперкупата на Европа е изпълнена мечта.“

Какъв край! През 2012 година Мартинес дойде за 40 милиона евро от „Атлетик“ (Билбао). Веднага направи требъл. Но голям герой бе в мача за суперкупата срещу „Челси“ – изравнителен гол за 2:2 в 120-ата минута и после победа с дузпи. Финалът е същият – требъл и герой за суперкупата.

„Това беше черешката на тортата – възкликна Томас Мюлер, избран за играч на двубоя. – Няма нищо по-хубаво Мистър Суперкупа да ни донесе трофея. Хави е приятел, колега. Жалко за контузиите му в последните години. Когато влизаше на терена, печелеше всички единоборства. Едно „Благодаря“ не стига.“

Мартинес дори не трябваше да пътува за Будапеща. Завръщането му в „Атлетик“ е въпрос на последни преговори за трансферна сума, които се проточиха и затова треньорът Ханзи Флик го взе в групата.

  • Абсолютен хегемон

Сега „Байерн“ ще се стреми да направи това, което пропусна през 2013 година – да спечели всички шест възможни трофея. Тогава пропусна най-лесната – суперкупата на Германия. Поправителният ще е следващата сряда срещу „Борусия“ (Дортмунд). В края на годината иде световно клубно първенство, което в последните години се оказва лесно за еврошампиона без значение от името му.

„Севиля“, хегемонът в Лига Европа, успя първи да ухапе в Будапеща. Нарушение на Дейвид Алаба предизвика дузпа и Окампос вкара – 1:0. Приказна комбинация между Роберт Левандовски и Леон Горецка доведе до гол на германския национал за 1:1 в 34-ата минута. И накрая суперкупата завърши по най-емоционалния възможен начин. Бавария казва „Сбогом и благодаря, сеньор Мартинес!“

За втора година поред германски треньор вдига трофея. Юрген Клоп беше през 2019-а с „Ливърпул“, сега е ред на феномена Флик. В предишните 44 издания на суперкупата германски специалист нямаше успех.

  • Тунел за температура за феновете

Пилотният проект на УЕФА – мач с публика, поне на пръв поглед мина успешно. На стадион „Ференц Пушкаш“ имаше по-малко от 20 000 души, а всеки от тях влезе през специално направен тунел, който автоматично мери температурата на хората.

Навсякъде по стадиона запалянковците трябваше да носят маски. Но не и когато са на трибуните. Телевизионните повторения показваха как хора се прегръщаха и радваха при голове.

Много е вероятно всички фенове от Германия да бъдат поставени под 14-дневна карантина при завръщането си.

„Ако бях запалянко, не бих пътувал за мача“, призна Ханзи Флик, треньорът на „Байерн“.

Материал на в-к "Труд"