В крайна сметка Байерн винаги печели. Леон Горецка (34) и Хави Мартинес (104) осигуриха обрата срещу Севиля, след като Лукас Окампос (13-д) беше открил в спора за Суперкупата на Европа. Но за да ликуват баварците с отличието, трябваше да положат доста усилия пред над 15 хиляди на "Пушкаш Арена" в Будапеща. 

За 2:1 срещу Севиля, което донесе четвъртия трофей за 2020-а, отборът на Ханзи Флик се нуждаеше от 120 минути. Успехът бе подпечатан от испанска резерва, която изглежда предопределена да се завърне в Атлетик Билбао до края на летния трансферен пазар. Хави Мартинес се появи в игра в 99-ата минута и 5 по-късно при първата си и единствена възможност прати с глава топката във вратата на Севиля.

Байерн бе тоталният фаворит в мача, но надеждите и оптимизмът в испанските медни се оказаха, че не са празни приказки. "Ако някой го може, това е Севиля", обяви "Марка" и малко остана написаното от мадридското издание да се превърне в пророческо. В края на редовното време и началото на продълженията шансът на андалусийците бе в краката на Юсеф ен Несири, но нервите на нападателя не издържаха в дуела срещу Мануел Нойер. 

В крайна сметка Байерн остава непобеден през 2020 г. Севиля пък приключи историческата си серия от 21 мача без поражение. Справедлива загуба на фона на продължителната баварска доминация, но, от друга страна, болезнена, ако се разсъждава върху пропуските на хипнотизирания от Нойер мароканец. Страхотната новина със завръщането на публиката е голяма крачка към нормализирането, в противен случай не само клубните надпревари ще загубят блясъка си, но участниците ще продължат да трупат финансови загуби.

За Севиля това беше първият мач за сезона, но отборът на Хулен Лопетеги има ясни идеи, похвална солидарност и много полезна, когато някой изпадне в беда, и отличен защитен ред. Обичайната схема 4-3-3 се трансформира в 4-5-1, като Иван Ракитич става втори човек, който да натиска в близост до нападателя Люк де Йонг. Завърналият се от Барселона хърватин очевидно бе натоварен със задачата да спре Джошуа Кимих - винаги блестящ в изграждането на атаките, при които Байерн бе направо опустошителен при 8:0 срещу Шалке на старта на Бундеслигата.

Ракитич е различен от напусналия Евер Банега, той не притежава гения на аржентинеца, но много повече се движи и тича, вместо да раздава пасове от разстояние. Показателно е, че именно той спечели дузпата, с която Севиля откри резултата. Хърватинът определено изненада баварците, врязвайки се в центъра на отбраната, а за Дейвид Алаба остана само да го фаулира.

Байерн си позволи аристократично да влезе лежерно в мача, но след 0:1 стъпи на педала. Мюлер, Павар и Левандовски пропиляха три отлични възможности и логичното се случи. Томас може да намери Роберт със затворени очи, но в случая полякът по забележителен начин отигра топката, превръщайки пазача си Жул Кунде в безучастен зрител на изравнителния гал на Горецка (33).

В отсъствието на поставения под карантина Кингсли Коман треньорът на Байерн Ханзи Флик пусна Лирой Сане на лявото крило и Серж Гнабри на дясното. Но двамата германци с африкански корени имаха пълната свобода да ходят навсякъде, докъдето ги водят идеите и бързината им. При положение че Кимих бе задушен от Ракитич, Байерн потърси други решения, залагайки на по-вертикална игра. Но след като хърватинът бе сменен, мюнхенци овладяха изцяло инициативата и не я изпуснаха до края.

Севиля бе подложен на постоянен натиск, който изцеждаше силите на андалусийците и те постепенно отпадаха. С геройски прояви в защита и намеси на вратаря Ясин Буну носителят на Лига Европа чакаше своя шанс със стремежа да се добере до продължения. И той дойде в самия край на редовното време, когато Байерн не би могъл да реагира. Пропускът на Ен Несири, а също следващият му в продълженията обаче да голяма степен се дължат на действията на Мануел Нойер. Спокойствието и хладнокръвието, с които се справи 34-годишният страж, означават само едно - дошлият това лято от Шалке 04 с 11 лета по-млад Александер Нюбел ще трябва още доста да почака, докато го измести.

Трети шанс за Севиля нямаше. Вместо това Хави Мартинес бе посочен от съдбата да сложи точката на спора пред перспективата да се изпълняват дузпи. А при тях обикновено германците печелят.


Материал на "Тема спорт"