Не е Лионел Меси. Не е и Кристиано Роналдо. Още пък по-малко е Неймар. 32-годишният Хавиер Мартинес ги слага в джоба си по спечелени купи. От активните в момента футболисти за периода 2010 – 2020 година испанецът е събрал повече клубни и национални трофеи от аржентинеца, португалеца и бразилеца. 

Играчът, който влезе като резерва в продълженията в спора за Суперкупата на Европа и 5 минути по-късно с гола си донесе успеха на Байерн с 2:1 срещу Севиля, а след това вдигна и Суперкупата на Гeрмания, има в колекцията си 25 трофея! Меси може да се похвали с 23, Неймар с 21, а Роналдо с - 20. За разлика от тях Хави има и впечатляваща колекция с националния отбор на Испания, с който стана световен (2010) и европейски (2012) шампион.

Но има едно голямо „но”. Все още не е ясно къде ще играе в бъдеще. Испанецът, който е обвързан с Байерн до 2021 г., има възможност да напусне за сума около 10 милиона евро. Индикация в това отношение бе липсата му на традиционната сбирка и снимки с баварско облекло, организирана от спонсора „Пауланер” във връзка с Октоберфест, който тази година бе отменен заради COVID-19. Но когато делегацията на Байерн се качи на самолета за Будапеща, той внезапно се появи, за да се превърне в герой на следващия ден.

По-късно Мартинес не пожела да коментира бъдещето си: „Просто искам да празнувам със съотборниците си”.

От Херта много го искаха. Берлинчани се опитват с 374-те милиона евро от инвеститора Ларс Виндхорст да станат голям клуб, надхвърлящ региона на столицата. Треньорът Бруно Лабадия се нуждае от опитни топфутболисти, на които да разчита и да формират ключовата ос на игровата му схема. Ето защо, според информация на „Билд”, Мартинес е бил на челно място в списъка на берлинчани. Но след като Херта направи запитване, темата бързо беше приключена. Заплатата му (10 млн. евро) беше твърде висока за берлинчани.

От бившия му клуб Атлетик Билбао също го искат. През 2012 г. Мартинес дойде в Байерн от баските срещу рекордната тогава сума от 40 млн. евро. Сега не би имал нищо против да се завърне на „Сан Мамес”. Баските могат да пратят исканата трансферна сума, но не и дебелата му заплата. Самият Мартинес също не изглежда да е готов да прави големи компромиси.

Дали пък накрая изненадващо няма да остане в Байерн? Това е напълно възможно. „Ако съм в отбора, ще дам всичко от себе си. Докато съм тук, ще защитавам тази фланелка”, категоричен е Мартинес.

Треньорът Ханзи Флик е дипломатичен по казуса. „Що се отнася до бъдещето му, той трябва сам да реши. Мога само да кажа, че докато е в отбора, той е важен за нас”, сподели наставникът.

Трансферният прозорец се затваря на 5 октомври. Всичко говори за сбогуване. Или в крайна сметка Мартинес ще продължи да гони трофеите с Байерн.


Хайко Нидерер, „Билд”
Превод на "Тема спорт"