Европейският шампион Байерн Мюнхен разби Атлетико Мадрид с 4:0 в двубой от група "А" на Шампионската лига, игран на стадион "Алианц Арена".

"Дюшекчиите" тръгнаха смело в срещата, но момчетата на Ханзи Флик създадоха по-опасните положения и демонстрираха ефективност. 

Никлас Зюле уцели гредата, а преди изтичането на половин час игра Кингсли Коман разпечата вратата на мадридчани. Малко преди паузата французинът записа и асистенция за Леон Горецка.

Веднага след почивката попадение на Жоао Феликс беше отменено заради засада, а в средата на втората част баварците нанесоха още два тежки удара, вкарвайки два пъти в рамките на шест минути чрез Толисо и Коман.

Така Байерн оглави групата, в която са още направилите по-рано днес равенство 2:2 Залцбург и Локомотив Москва.


Излезлият в електриково жълти фланелки Атлетико изненадващо започна много по-добре от хегемона на Европа и още в третата минута можеше да открие резултата, но сантиметри лишиха новото попълнение Луис Суарес да засече на далечната греда острото центриране отляво на Яник Караско.

Малко след това баварците най-после влязоха в мача. Кингсли Коман напредна по лявото крило и центрира в наказателното поле на испанците, където Роберт Левандовски заложи на атрактивен удар от въздуха, който за съжаление на домакините беше лишен от точност.

Преди да изтече четвърт час игра гредата спаси мадридчани. Джошуа Кимих центрира от корнер, топката беше свалена от Томас Мюлер и Никлас Зюле нанесе удар с левия крак от въздуха. Топката обаче се отби в десния страничен стълб и след това Атлетико се справи с дружни усилия. Последва удар от малък ъгъл на Корентен Толисо, но Ян Облак спаси.

Невероятна възможност се откри пред Караско в средата на първото полувреме, но Мануел Нойер улови слабия удар на белгиеца и след това нахока позаспалата отбрана пред себе си. 

В 28-ата минута Байерн откри резултата по характерен начин за стила на игра, налаган от Ханзи Флик. Джошуа Кимих се хвърли смело за топката и успя да я спечели, след което пусна разкошен пас от дълбочина за Кингсли Коман. Героят от финала на Шампионската лига през миналия сезон си спря майсторски и вкара в десния долен ъгъл.

Байерн нанесе още един тежък удар малко преди почивката, като този път Коман влезе в ролята на подавач. Той пусна вдясно за Леон Горецка и полузащитникът нанесе безпощаден тежък удар от въздуха, за да намери левия ъгъл на пазената от Облак врата.

Минута и половина след подновяването на играта Жоао Феликс вкара топката в мрежата зад Нойер, но капитанът на Байерн правилно поиска засада заради присъствието на Луис Суарес. Засадата все пак беше маркирана след леко забавяне и попадението не беше зачетено.

Вече беше изминал час игра, когато пред баварския колос се откри нова добра възможност. Томас Мюлер обаче изигра ситуацията "от дузпа в тъч", защото при стрелба в малкия пеналт буквално прати топката за странично хвърляне. Атлетико отговори с бърза контраатака, но завършващият изстрел на Яник Караско беше истинско бедствие.

В средата на второто полувреме разликата в цифрово изражение започна да става заплашителна, защото Облак отново трябваше да посяга към мрежата зад него. Заслугата обаче беше изцяло на Корентен Толисо, чийто страховит снаряд от 23 метра се изстреля като куршум и не остави шансове на съперниковия вратар.

Играчът на мача Кингсли Коман разнищи Атлетико в 72-ата минута, защото не само заби втория си гол в мача, ами буквално се подигра със защитата на гостите и специално с Фелипе. Французинът получи хубав ас от Мюлер и се разходи в наказателното поле, след което вкара по диагонала.

В заключителната част на двубоя мюнхенци се поотпуснаха и Атлетико създаде няколко бързи акции, които обаче така и не бяха материализирани в опасно положение пред вратата на Мануел Нойер.


Байерн Мюнхен - Атлетико Мадрид 4:0

1:0 Кингсли Коман - 28'
2:0 Леон Горецка - 41'
3:0 Корентен Толисо - 66'
4:0 Кингсли Коман - 72'