Байерн Мюнхен стигна до зрелищна победа над Борусия Дортмунд с 3:2 в двубой от 7-ия кръг на немската Бундеслига, игран на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Домакините съумяха да поведат в резултата, благодарение на Марко Ройс (45'), но малко след това Давид Алаба (45+4') изравни от пряк свободен удар. Головото шоу продължи и през второто полувреме, когато Роберт Левандовски (48', 80') наниза два гола, а Ерлинг Холанд (83') оформи крайния резултат.

Така двата отбора повториха резултата от финала за Суперкупата на Германия преди малко повече от месец. Сега обаче Байерн се откъсна на върха в клсирането с актив от 18 точки, с 2 повече от РБ Лайпцик. Борусия се намира на третата позиция с 15 пункта.


Двубоят започна изключително динамично и гостите можеха да поведат в резултата още в 40-ата секунда. Серж Гнабри нахлу в наказателното поле и се оказа в непосредствена близост от дясната греда на Бюрки. Футболистът се готвеше за изстрел, но Роберт Левандовски го изпревари и прати топката във външната страна на мрежата.

"Жълто-черните" отвърнаха на удара в 5-ата минута. Холанд демонстрира класата, но в ключовия момент реши да търси свой съотборник в пеналтерията и топката беше избита. 

В 14-ата минута Леон Горетцка беше на косъм от попадение, след като засече добро центриране на Жером Боатенг. Футболистът насочи топката с глава, но Роман Бюрки отрази.

В 20-ата минута пък Джовани Рейна и Ерлинг Холанд напреднаха опасно към Мануел Нойер. Първият хитро изведе норвежката суперзвезда, но ударът му бе неточен и топката мина покрай вратата.

В 24-ата минута се стигна до спорна ситуация. Левандовски прати топката във вратата след отлична асистенция на Гнабри. Съдията Мануел Графе обаче се консултира с ВАР, след което бе преценено, че полякът е бил в засада.

В 34-ата минута Кимих допусна грешка и се опита да я поправи, като се опита да спре Холанд. Играчът на госитие обаче получи тежка контузия и бе заменен принудително от Толисо.

В 45-ата минута постепенна атака на Борусия завърши с подаване на Герейро към Марко Ройс. Футболистът се измъкна от редица защитници на Байерн и само с едно докосване прати топката във вратата.

Това обаче не смути баварците, които още в добавеното време на първата част изравниха. Тимът стигна до фаул на границата на наказателното поле. Давид Алаба се набърби с отговорността и получи неволна помощ от гърба на Тома Мюние, което направи топката с неспасяема траектория - 1:1.

През второто полувреме динамиката на игра така и не спадна. В 47-ата минута Холанд бе отлично изведен в наказателното поле, леко встрани от вратата. Норвежецът шутира, но прати топката малко встрани от лявата греда.

В 49-ата минута Байерн стигна до обрат. Ернандес напредна по фланга и центрира, към пеналтерията, къдет Левандовски се измъкна от персоналния си пазач Хумелс и с глава опъна мрежата на Бюрки.

Малко след това Кингсли Коман реши да пробва късмета си с мощна тупалка на няколко метра от границата на наказателното поле. Топката обаче се удари в десния страничен стълб.

В 63-ата минута Джовани Рейна промуши топката между краката на Боатенг и тя полетя към далечния ъгъл на Нойер. Вратарят на Байерн обаче демонстрира класата си и спаси.

В 72-ата минута Левандовски получи прекрасно подаване от Горетцка. Полякът не се замисли и отправи изстрел към вратата. Топката обаче профуча над напречната греда.

В 80-ата минута баварците удвоиха преднината си. Роберт Левандовски демонстрира страхотен поглед и подаде към Лирой Сане, който от вътрешността на пеналтерията хладнокръвно прати топката в долния ляв ъгъл.

В 83-ата минута обаче Борусия остави интригата до последно. Герейро изведе по прекрасен начин Холанд, който остана очи в очи с Нойер. Норвежецът изигра ситуацията възможно най-прецизно и преодоля Нойер.

В добавеното време на срещата Левандовски отново прати топката във вратата на Бюрки, но голът му бе отменен заради засада.

Борусия Дортмунд - Байерн Мюнхен 2:3

Голмайстори: Марко Ройс (45'), Давид Алаба (45+4'), Роберт Левандовски (48', 80', 90+3'), Ерлинг Холанд (83')

Борусия Дортмунд: Бюрки, Мюние, Аканжи, Хумелс, Герейро, Витсел, Дилейни (Белингам 60'), Санчо (Азрар 69'), Ройс, Рейна (Бранд 69'), Холанд
Треньор: Люсиен Фавре

Байерн Мюнхен: Нойер, Сар, Боатенг (Мартинес 69'), Алаба, Ернандес, Кимих (Толисо 34'), Горетцка, Гнабри, Мюлер, Коман (69'), Левандовски
Треньор: Ханс-Дитер Флик

Дортмунд, стадион "Сигнал Идуна Парк"
Съдия: Мануел Графе
Жълти картони: Дилейни, Витсел (Борусия); Кимих, Левандовски (Байерн)