Байерн Мюнхен разпиля Щутгарт с 4:0 в странен двубой от 26-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена".

Хегемонът на Европа и света демонстрира невероятна ефективност и психическа устойчивост през първото полувреме, защото рано-рано остана с 10 души заради червения картон на Алфонсо Дейвис.

Това не само не смути шампионите, но и ги насъска да размажат противника, вкарвайки му 4 гола за 22 минути. Хеттрик заби новият едноличен голмайстор №2 в историята на Бундеслигата (271 гола) Роберт Левандовски, а едно попадение добави Серж Гнабри. Левандовски вече има цели 35 шампионатни гола този сезон и е само на пет от рекорда на Герд Мюлер от сезон 1971/72.

Интересното е, че на почивката отправените изстрели към двете врати бяха по шест, но момчетата на Ханзи Флик бяха 100% ефективни при точните си удари. След паузата мюнхенци контролираха играта и опазиха аванса си, макар видимо да свалиха темпото.

Така първенецът и лидер Байерн събра 61 точки и остана на четири пункта пред втория РБ Лайпциг. Щутгарт е осми с 36 точки на сметката си.


Швабите започнаха много смело и поставиха именития си противник под голямо напрежение от самото начало, но първото много добро положение се откри пред шампионите. Леон Горецка беше оставен напълно непокрит, но не успя да завърши с точна стрелба.

Не след дълго гостите получиха огромен бонус, защото Байерн остана с десет души. Алфонсо Дейвис първоначално беше декориран с жълто за грубо нарушение, но реферът Даниел Шлагер преразгледа ситуацията на видеоповторение и вдигна директен червен картон.

Беше изминал малко повече от четвърт час игра, когато Роберт Левандовски заби 33-ия си гол за първенство този сезон по изключително майсторски начин. Серж Гнабри центрира отляво по земя и полякът засече по страхотен начин от движение.

Самият Гнабри удвои резултата пет минути по-късно, когато завърши с фронтален удар от 13 метра. Заслугата беше почти изцяло на Томас Мюлер, който игра на двойно подаване с Лерой Сане и сервира кълбото на Гнабри.

Бесният Байерн не само не се спря, но 60 секунди по-късно вече водеше класически. Този път лакомият за рекорди Левандовски нанесе прекрасен удар с глава след центриране отдясно на Мюлер и заби топката в горния десен ъгъл.

Унищожително ефективният Байерн вкара четвърти гол в 39-ата минута след пробив на Сане и груба грешка на защитата на Щутгарт. Левандовски оформи своя хеттрик, когато открадна топката и завърши с левия крак по земя. Любопитното е, че в този момент ударите към двете врати бяха по шест, но баварците имаха голяма точност при стрелбата, за разлика от хаотичните опити на швабите.

Байерн видимо намали темпото в началото на второто полувреме, когато Шутгарт напираше като петле пред наказателното поле на разсеяния Мануел Нойер, но не се случваше нищо запомнящо се, като изключим спасения точен удар на Калайджич. Последният търсеше попадение в осми пореден кръг.

Фамозният Левандовски направо рядко виждан за своите високи стандарти пропуск в средата на второто полувреме, когато завърши много хубава контраатака на своите с шут над напречната греда. Малко по-късно неточен се оказа и Лерой Сане.

Головата машина Левандовски получи заслужена почивка и беше заменен от Ерик Максим Чупо-Мотинг, който също завърши с неточен удар една от поредните атаки на баварския колос. Не след дълго и Леон Горецка би над гредата.


Байерн Мюнхен - Щутгарт 4:0

1:0 Роберт Левандовски - 17'
2:0 Серж Гнабри - 22'
3:0 Роберт Левандовски - 23'
4:0 Роберт Левандовски - 39'

Червен картон: Дейвис (Байерн) - 12'