Желанието на Ханзи Флик да напусне Байерн Мюнхен преди края на договора си с клуба не е първият случай, в който специалистът прави нещо подобно. Вестник "Абендцайтунг" припомни някои моменти от кариерата на Флик, в които той си е тръгвал доброволно от местоработата си поради различни причини.

Ханзи минава за безкомпромисен треньор, който има ясна философия, следва я с цената на всичко възможно и натиска спирачката, когато някой се опитва да му се бърка в работата. Както стана със спорния директор на баварците Хасан Салихамиджич.

Вече е публична тайна, че Флик не одобрява някои от трансферите на Брацо и иска да има повече власт при взимането на решенията за покупко-продажбите на играчи. Поне засега босовете на Байерн отказват да му предоставят подобна привилегия, затова в събота наставникът шокиращо обяви напускането си. В неделя баварците опровергаха новината и заявиха, че ще продължат преговорите в края на месеца.

През юли 2006 година Флик стана помощник на Лотар Матеус в австрийския Залцбург, но остана на поста само два месеца. Причината е, че клубът взе за спортен директор Джовани Трапатони, който изпълняваше и треньорски функции. Настоящият треньор на Байерн изпада в йерархията и още през август приема предложението на стане асистент на Йоахим Льов в националния отбор на Германия.

Периодът в Бундестима е много успешен и мнозина смятат, че големият триумф на Мондиал 2014 се дължи по-скоро на Ханзи, отколкото на Йоги. Флик решава след края на турнира, че времето да бъде само дясна ръка е изтекло, затова става шеф - спортен директор в германския футболен съюз. 

Договорът му е 5-годишен, но изненадващо за абсолютно всички, през януари 2017 година спецът напуска. Тогава той обяви, че иска да се концентрира върху семейството си. Тогава се предполагаше, че Флик не е искал да бъде в сянката на мениджъра на Бундестима Оливер Бирхоф и отново е мислил за "работа на терен".

Не се получи точно така, защото през през юли 2017 година Ханзи пак беше назначен за шеф. При това отново в клуб със собственик-милиардер. Вместо Дитер Матешиц, този път босът се казваше Дитмар Хоп, а в Хофенхайм (където е бил треньор от 2000 до 2005 година) бившият халф на Байерн стана изпълнителен директор по спортните въпроси, с договор за 5 сезона.

Какво обаче се случи през януари 2018 година? След 241 дни меценатът Хоп обяви, че съвместната работа с Флик приключва, тъй като двамата имат коренно различни виждания по куп важни въпроси.

И отново стигаме до Байерн - през лятото на 2019 година Ханзи беше назначен за помощник на Роберт Ковач. Незнайно защо. Някои анализатори дори смятаха, че Флик е "парашутист", който е натрапен на хърватина без неговото съгласие. В началото на ноември Ковач беше уволнен и отборът временно беше поет от Ханзи. Някои дори очакваха той де се разкара още през декември.

Но това не се случи, тъй като 56-годишният в момента германец успя да създаде невероятна атмосфера. Грохналият (1:5 във Франкфурт при последния мач под ръководството на Ковач) отбор рязко вдигна оборотите и месеци след това фурорът беше невиждан - баварците триумфираха с домашен дубъл и жадуваната Шампионска лига. А в началото на тази година дойде и черешката на тортата - световната клубна титла. Шест трофея в рамките на един сезон. Нещо, което беше правено само от Пеп Гуардиола с Барселона през 2009 година.

Не беше трудно феновете на Байерн да обикнат своя Ханзи и затова в момента над 90% от тях скочиха на ръководството и специално на Хасан Салихамиджич. Защото ако някой трябва да си тръгне, това не трябва да бъде най-успешният треньор в клубната история Ханзи Флик. Все пак той постигна нещо, което не направи дори Гуардиола.

Материал на Gol.bg (по данни на "Абендцайтунг")