Байерн Мюнхен се протегна към девета поредна сребърна салатиера, побеждавайки Байер Леверкузен с 2:0 в двубой от 30-ия кръг на германската Бундеслига.

Момчетата на Ханзи Флик тотално надиграха съперника през първото полувреме и не спираха да бомбардират пазената от Храдецки врата. Още до 13-ата минута Байерн вече водеше с два гола, дело на Чупо-Мотинг и Кимих.

След почивката "аспирините" поизравниха играта и дори по случайност нацелиха гредата, но като цяло баварският колос много спокойно задържаше преднината си, макар да действаше с видимо намалени обороти.

Така хегемонът Байерн Мюнхен събра 71 точки на върха и води с цели десет на втория РазенБалшпорт Лайпциг, като шампионите могат да грабнат титлата в следващия кръг. Шестият Байер Леверкузен остава с 47 точки и вече е на седем пункта от зона Шампионска лига.


Баварският колос откри резултата още в седмата минута чрез Ерик Максим Чупо-Мотинг, който успя да замести достойно контузения топ реализатор на първенството Роберт Левандовски. Камерунският национал бе заел добра позиция и направи безпощадна добавка след спасения удар на Томас Мюлер.

Във фаталната за Байер 13-ата минута се стигна до ново попадение за шампионите на стадион "Алианц Арена". Центрирането отляво на Алфонсо Дейвис първоначално беше изчистено от отбраната на гостите, но Джошуа Кимих остана непокрит на границата на наказателното поле и халфът реализира с прекрасно изпълнение.

Натискът на домакините беше смазващ и играта се водеше почти изцяло пред наказателното поле на противника или вътре в него. Давид Алаба би горе, а след това Лукас Храдецки спаси трудно снаряда на Кимих от дистанция. 

Минута преди края на първото полувреме Алаба изпълни невероятен пряк свободен удар, при който прати топката опасно към горния десен ъгъл, но Храдецки се хвърли и спаси атрактивно.

В началото на второто полувреме мюнхенци видимо намалиха темпото и очевидно си пазеха силите, което позволи на тима от Леверкузен да сътвори няколко акции, в които обаче нямаше нито креативност, нито острота. Кингсли Коман отвърна с опит за фалцов завършек на отсрещната врата, но кълбото мина над сглобката. Малко след това шутът на Мюлер беше уловен.

В средата на второто полувреме Чупо-Мотинг вкара топката в мрежата зад Храдецки, но попадението беше отменено заради засада, която беше проверена от системата за видеоповторение VAR. Байерн отвърна с удар в гредата на Белараби, получил се след опит за прострелно центриране.

18-годишният Джамал Мусиала би покрай левия страничен стълб, а в няколко ситуации буквално скри топката на Байер, преминавайки покрай няколко футболисти на противника. Гостуващият отбор имаше своите прилични атаки и играеше много по-добре в сравнение с първата част, но вратар №1 на планетата Мануел Нойер на два пъти спасяваше спокойно.

Към края на двубоя Мусиала загря ръкавиците на Храдецки, а в добавеното време Леон Горецка се размина с топката при опит да вкара отблизо.

 

Байерн Мюнхен - Байер Леверкузен 2:0

1:0 Ерик Максим Чупо-Мотинг - 7'
2:0 Джошуа Кимих - 13'