Байерн Мюнхен не успя да спечели девета поредна титла още днес, защото изненадващо загуби визитата си на Майнц с 1:2 в мач от 31-ия кръг на Бундеслигата.

Момчетата на Ханзи Флик изиграха слабо за своите стандарти първо полувреме, което започна с кошмарна грешка на Мануел Нойер. Той не успя да спаси силния шут на Йонатан Буркардт, а в 37-ата минута Куаисон удвои.

През второто полувреме Байерн беше с една идея по-агресивен и търсещ атаката, но не стигаше до чисти голови възможности. Видимо извън ритъм беше завърналият се от лечение на контузия в коляното голмайстор на първенството Роберт Левандовски. Той все пак вкара в добавеното време 36-ия си гол за сезона, но за нещо повече нямаше време.

Лидерът Байерн остана със 71 точки и на теория може да стане шампион утре, ако РБ Лапйциг (61 точки) загуби от Щутгарт на свой терен. Майнц вече има 34 пункта и се качи до 12-а позиция. За домакините това беше първи успех над баварците тук от 2011 година насам.


Двубоят на стадион "Опел Арена" започна много интересно, защото рано-рано Бенжамен Павар можеше да открие резултата, но снарядът му профуча покрай целта. Вместо това след две минути и половина Майнц вече водеше след невероятна грешка на Мануел Нойер. Вратар №1 в света реагира плачевно и не успя да избие тупалката на Йонатан Буркардт.

Малко след това Нойер все пак се реваншира и направи невероятно спасяване. той се разтегна и в последния момент спаси с една ръка насочената към долния му ляв ъгъл топка, а за награда получи и помощта на страничната греда. В същото време баварците изглеждаха прекалено пасивни в атака, въпреки завръщането от лазарета на головата им машина Роберт Левандовски. 

Именно пред поляка се откри най-доброто положение за гостите след груба грешка при изнасянето на топката от Майнц, но той би комично високо, макар да беше излязъл фронтално срещу вратаря Робин Центнер. След това Мюлер опита нестандартно отиграване от въздуха при хубавото центриране на Джером Боатенг, но топката мина покрай лявата греда.

Така дойде 37-ата минута, в която Майнц направи сериозна заявка за първа победа над баварците тук от 2011 година. Куаисон се оказа най-находчив при центрирането в пеналта и препарира противника с глава. До почивката мюнхенци имаха само едно добро положение, но Лерой Сане стреля покрай целта.

Веднага след почивката шампионите вдигнаха оборотите и бяха видимо по-агресивни, гледайки все по-често към вратата на Майнц. До голови възможности обаче така и не се стигаше, тъй като дефанзивният вал на домакините се справяше добре.

В средата на второто полувреме влезлият като резерва Ерик Максим Чупо-Мотинг отправи точен удар, но Центнер беше заел добра позиция. Десетина минути след това камерунецът би точно с глава, но отново в ръцете на вратаря.

Боатенг продължи да раздава невероятни дълги пасове, като този път адресатът беше Левандовски. Нанизалият цели 35 гола преди контузията в коляното си снайперист обаче видимо още не е в игрови ритъм и отново направи слабо отиграване, макар да беше сам срещу стража на Майнц.

В 94-ата минута Левандовски най-после успя да реализира след хубаво "извеждащо подаване" на Хак, но за нещо повече нямаше време.

 

Майнц - Байерн Мюнхен 2:1

1:0 Йонатан Буркардт - 3'
2:0 Куаисон - 37'
2:1 Роберт Левандовски - 94'