Байерн Мюнхен победи Аугсбург с 5:2 в мач от последния кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена".

Шампионите изиграха вихрено първо полувреме, в което взеха преднина от четири гола по доста лежерен начин. Джефри Гувелеув си вкара автогол в деветата минута, а после в интервали от десетина минути се разписаха Серж Гнабри, Джошуа Кимих и Кингсли Коман. В 26-ата минута вратар №1 в света Мануел Нойер спаси дузпа на Даниел Калиджюри.

Нанизалият 40 гола този сезон в първенството Роберт Левандовски не можеше да се разпише, макар да си личеше огромното му желание при всяка една от шестте му стрелби днес. Вместо това Аугсбург върна два гола в средата на втората част, дело на Андре Хаан и Флориан Нидерлехнер.

За да бъде драмата пълна, Левандовски все пак строши рекорда на Герд Мюлер с попадение в последната минута на редовното време. Хегемонът Байерн завърши кампанията със 78 точки на върха, с 13 повече от втория РБ Лайпциг. Аугсбург е 13-и с 36 пункта.


 

Големият залог от самото начало беше дали Роберт Левандовски ще строши 49-годишния голов рекорд на Герд Мюлер, изравнен от него миналата седмица. Първият тест дойде в осмата минута, но  вратарят на гостите Рафал Гикевич се намеси. Малко след това Джефри Гувелеув си вкара автогол след острото центриране на Серж Гнабри.

В средата на първото полувреме се стигна до невероятна атака, в която в рамките на пет секунди Гикевич спаси два удара на Роберт Левандовски, Кингсли Коман нацели гредата, а Серж Гнабри направи успешна добавка отблизо - 2:0!

Домакините още се радваха, когато техният противник получи право да изпълни дузпа. Люка Ернандес изпусна Флориан Нидерлехнер и го събори в наказателното поле, затова и реферът Маркус Шмидт посочи бялата точка. Вратар №1 в света за 2020 година Мануел Нойер обаче демонстрира класата си и спаси силния удар на Даниел Калиджюри!

Левандовски очевидно много искаше да вкара 41-ия си гол за сезона, защото не след дълго отново би с левия крак, за да накара Гикевич отново да спасява. Стражът на "малките баварци" беше безупречен и при снаряда на Давид Алаба. В 33-ата минута обаче прошка нямаше и Джошуа Кимих вкара като във видеоигра в горния десен ъгъл.

Левандовски стреля с глава, но над напречната греда и в 43-ата минута Кингсли Коман му показа как се прави. Французинът стреля мощно извън пеналта и намери долния ляв ъгъл, качвайки Аугсбург на застрашителна разлика.

Опитите на Левандовски продължаваха и осем минути след почивката той засече с глава при изпълнение на корнер, но топката доволно отиде в аут. Малко след това полякът беше блокиран пред голлинията след подаване на Алаба.

В средата на второто полувреме и Нойер трябваше да капитулира, но и ударът с глава на Андре Хаан беше невероятен. Системата за видеоповторение VAR направи проверка на ситуацията и редовността на попадението беше потвърдена.

Левандовски стреля и от пряк свободен удар, но вратарят на гостите улови, а малко след това дойде и второто попадение за Аугсбург, дело на Флориан Нидерлехнер. В този случай Хаан показа, че може да бъде и изкусен подавач.

По изключително драматичен сценарий Роберт Левандовски все пак строши рекорда на Герд Мюлер, вкарвайки в 90-ата минута! Той се възползва от слабата намеса на вратаря при удара на Лерой Сане и направи успешна добавка отблизо.

Байерн Мюнхен - Аугсбург 5:2

1:0 Джефри Гувелеув - 9', автогол
2:0 Серж Гнабри - 23'
3:0 Джошуа Кимих  - 33'
4:0 Кингсли Коман - 43'
4:1 Андре Хаан - 67'
4:2 Флориан Нидерлехнер - 71'
5:2 Роберт Левандовски - 90'

Пропусната дузпа: Нойер спасява на Калиджюри - 26'