След като клубните европейски първенства вече приключиха, вече окончателно стана ясен и списъкът с най-добрите голмайстори. Първото място в него, носещо и престижната награда "Златна обувка" отива на сметката на Роберт Левандовски, който приключи сезона в Бундеслигата с невероятните 41 попадения. Полякът дори успя да подобри половинвековния рекорд на Герд Мюлер за най-много попадения в Германия. 

Така, на 32-годишна възраст Левандовси за първи път в своята кариера печели това отличие, макар че миналата година също беше в битката за него. Мнозина смятаха, че през миналия сезон той трябваше да спечели и "Златна топка", но тя така и не беше връчена. Далеч зад поляка се нареждат Меси и Кристиано Роналдо, съответно с по 30 и 29 попадения през сезона. Топ пет пък се допълва от Андре Силва с 28 гола и перлата на Борусия Дортмунд, Ерлинг Холанд, който си дели петото място с Килиан Мбапе с по 27 гола. 

Любопитно е, че голмайсторът на английската Висша лига Хари Кейн се нарежда едва на десето място. В топ десет на голмайсторския списък най-голямо е участието на футболисти от Ла Лига и Бундеслигата с по трима представители, следвани от Серия А с двама и по един от шампионатите на Франция и Англия. 

Трофеят "Златна обувка" се връчва от сезон 1967-68 година, като в него има и значима българска следа. Родни футболисти са печелили общо три пъти отличието. През 1969 година Петър Жеков печели с 36 гола за ЦСКА. През 1981 година пък Георги Славков от Ботев Пловдив става голмайстор на Европа с 31 гола. Последно "Златна обувка" се връчва на Христо Стоичков за неговите 38 гола за ЦСКА през 1990 година.

Абсолютен водач с най-много отличия "Златна обувка" е аржентинския магьосник Лео Меси, който вече има шест броя. Този сезон обаче Меси ще трябва да се задоволи само с титлата голмайстор на Ла Лига. След него е Кристиано Роналдо с четири броя "Златна обувка", спечелени с два различни отбора. Следват няколко човека с по два броя, сред които единственият действащ футболист е Луис Суарес.

Доста интересна се очертава и битката за "Златна топка", която до този момент не предлага изявен фаворит. Разбира се, предстоящото Евро 2020 със сигурност може да повлияе на избора. Мачовете в него са истинско изкушение за феновете на залозите, като те могат да се възползват и от наличния Palms Bet бонус без депозит, които да увеличи шансовете им за успех.

Успоредно със започващото на 11 юни европейското първенство пък ще се проведе и Копа Америка, където ще се следят изявите на южноамериканските звезди. Едва след края на двата турнира вероятно ще имаме по-ясна представа за това, кой би бил новият носител на "Златната топка". Решението, разбира се ще бъде и силно повлияно от приключилата наскоро надпревара в Шампионска лига.