Хегемонът Байерн Мюнхен победи вицешампиона РазенБалшпорт Лайпциг с 4:1 като гост в дербито на четвъртия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "Ред Бул Арена".

Двата отбора изиграха много равностойно първо полувреме, в което Роберт Левандовски откри от дузпа. Атаките се редуваха и пред двете врати, но головата вихрушка беше запазена за второто полувреме.

Над всички при рестарта на играта беше Джамал Мусиала, който първо вкара чудесно попадение, а след това асистира виртуозно за най-лесното попадение в кариерата на Лерой Сане. "Биковете" все пак останаха в играта, защото тупалката на Конрад Лаймер беше опит за късане на мрежата зад Мануер Нойер.

До края баварците умело удържаха преднината си и в 92-ата минута Чупо-Мотинг сложи окончателно точка на спора. Така мюнхенци се изкачват на второ място в таблицата с актив от 10 точки. РБ Лайпциг е едва десети с три точки.


Срещата стартира с дискусионен момент, при който Томас Мюлер игра с ръка в наказателното си поле, но реферът Айтекин даде знак играта да продължи, въпреки бурните протести на домакините.

Съвсем различно беше решението на арбитъра в десетата минута, когато Кевин Кампъл игра с ръка в полето на "биковете". Този път видеоповторенията и системата VAR помогнаха на Айтекин да посочи бялата точка, а от нея голмайсторът на първенството Роберт Левандовски не сбърка.

И двата отбора имаха своите опасни атаки на скорост, но така и не можеха да стигнат до опасна директна и точна стрелба. При една от редките си възможности след гола Левандовски би доста неточно покрай лявата греда.

Точно преди почивката Дани Олмо беше много близо до изравняването, но само видя как неговият снаряд беше избит от Мануел Нойер по превъзходен начин - атрактивно и с върха на пръстите на ръката.

Статистиката след първите 45 минути показа леко предимство за РазенБалшпорт по отношение контрола на топката - 52%. Баварците имаха само един точен удар, срещу три за домакините, които изоставаха с 3:5 при неточните изстрели.

Бяха изминали малко повече от шейсетина секунди от началото на второто полувреме, когато Байерн Мюнхен демонстрира защо е хегемон на страната рекордните девет поредни години. Алфонсо Дейвис центрира отляво и 18-годишният Джамал Мусиала отигра ситуацията като "старо куче". Той си спря майсторски с десния крак и с левачката намери долния десен ъгъл по диагонала - 0:2!

Андре Силва прати топката зад Нойер малко по-късно, но Айтекин и VAR не зачетоха попадението заради много тънка засада, която по-късно беше потвърдена с повторения. Динамиката оставаше все така висока, защото на отсрещната врата Петер Гулаши спаси с крак срещу останалия на отлична позиция Левандовски.

Така дойде 54-ата минута, в която Байерн отново показа инстинкта си на убиец в големите мачове и вкара трети гол. Този път невероятният Мусиала, появил се като резерва точно в края на първото полувреме, буквално поднесе топката на тепсия за Лерой Сане и последният вкара пред голлинията.

Головата фиеста продължаваше и този път феновете на домакините бяха зарадвани с попадение за техния отбор. А то беше изключително красиво - Конрад Лаймер заложи на снаряд от дистанция и не остави шансове на вратар №1 на планетата Мануел Нойер.

РБ имаше още няколко атаки, които обаче не бяха толкова застрашаващи вратата на Нойер. Към края на мача домакините вече залагаха основно на гол ентусиазъм и в 88-ата минута имаха късмет, че доскорошният им капитан Марсел Забитцер не успя да отбележи при двойния си опит.

В 92-ата минута Ерик Максим Чупо-Мотинг сложи окончателно точка на спора. Той получи от Джошуа Кимих и стреля хладнокръвно в левия ъгъл.

 

РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен 1:4

0:1 Роберт Левандовски - 12', дузпа
0:2 Джамал Мусиала - 47'
0:3 Лерой Сане - 54'
1:3 Конрад Лаймер - 58'
1:4 Ерик Максим Чупо-Мотинг - 92'