Най-важната награда “Златната топка” се завръща след една година изгнание. Ще бъде връчена в Париж на 29 ноември. Миналата година беше ясно кой трябва да я спечели.

Роберт Левандовски обра всички персонални отличия заради уникалната си форма. Но организаторите от списание “Франс Футбол” отмениха анкетата заради пандемията. И си навлякоха гнева на мнозина, които твърдяха - ако ПСЖ беше спечелил финала на Шампионската лига срещу “Байерн”, то наградата отиваше при Неймар.

Изпълнителният шеф на борда на директорите Оливер Кан твърди, че Левандовски “е вдигнал летвата за нападателите за години напред”. През последните три години роденият във Варшава футболист вкара повече голове от всички в петте големи първенства. И не само в Мюнхен признават класата му. Кевин де Бройне, звездата на “Манчестър Сити” и съперник за “Златната топка” през 2021-а, признава, че би избрал Левандовски.

“Ако ме питат мен, бих разглеждал последните две години, защото миналата нямаше награда - заяви белгиецът. - Ще посоча Левандовски за всичко, което направи през тези 24 месеца и за всички трофеи, които спечели с “Байерн”.”

Трудно е да се избяга от факта, че Леви нямаше възможност да вземе “Златната топка” миналата година. Полякът беше в основата на шестте купи на “Байерн”. Той стана първият футболист, който бе и голмайстор №1 на трите турнира, в които е триумфирал - Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига. В първенството вкара 34 пъти в 31 мача, за националния трофей заби 6 гола в 5 двубоя. А в Шампионската лига се отличи с 15 попадения от 10 срещи.

Но “Златната топка” се дава за постигнатото в последните 12 месеца. През тях Левандовски взе “Златната обувка” за голмайстор №1 в европейския футбол. Вкара 41 пъти само в 29 срещи. И победи 49-годишния рекорд на Герд Мюлер.

Но дали е само това? Нападателят има най-много голове през 2021-а във всички лиги. Същото се отнася и за всички първенства от началото им през лятото. Има най-много попадения за клуба и националния си отбор. Разписа се в 19 поредни двубоя на “Байерн”.

Нека не говорим само за голове. Победата на “Байерн” с 4:0 над “Бенфика” в Шампионската лига направи Левандовски първият футболист, спечелил 19 поредни двубоя в най-скъпия турнир. В тези срещи се разписа 25 пъти.

“За мен е мечта а спечеля “Златната топка” - казва Левандовски. - Знам колко трудно е. Аз съм момче от държава, която не е гранд във футбола. Няма велика история. Но аз съм тук. Имам добър шанс да спечеля “Златната топка” и съм благодарен на моите съотборници. Те направиха всичко възможно, за да мога да мисля за нея.”

Единствената европейска загуба на “Байерн” в последните две години и половина дойде в мачовете срещу ПСЖ, когато Леви беше контузен. А това също се случва много рядко. Ако Левандовски беше здрав, то едва ли “Байерн” щеше да отпадне и дори може би щеше да защити короната си.

Мнозина сочат също Жоржиньо от “Челси”. Спечели Шампионската лига и стана европейски шампион с Италия. Но той дори не е най-добрият играч в двата отбора. Левандовски блести и в националния на Полша. В 11 мача през годината вкара 9 гола, включително три на Евро 2020.

Наградата “Златна топка” изглежда абонирана за играчи от големите футболни нации. През новото време Христо Стоичков е флагманът на изключенията. През 1994 година най-успелият българин заслужи приза на “Франс Футбол”. 12 месеца по-късно го последва Джордж Уеа.

Нападателят идва от Либерия, а дори стана президент на страната си години по-късно. Последното изключение е Лука Модрич. Хърватинът заслужи отличието заради второто място на националния отбор на Мондиал 2018 и спечелената Шампионска лига с “Реал”. Модрич прекъсна хегемонията на Лионел Меси и Кристиано Роналдо.

Материал на "Труд"