Аугсбург изненадващо удари Байерн Мюнхен с 2:1 в среща от 12-ия кръг на германската Бундеслига, играна на стадион "WWK Арена".

Закъсалите през този сезон домакини сензационно откриха резултта чрез Мадс Педерсен в средата на първото полувреме, а в 35-ата минута феновете изпаднаха в див екстаз след гола с глава на Андре Хаан.

Хегемонът все пак успя да върне едно "кроше" веднага след тежкия си нокдаун, а името на дежурния реализатор е известно на всички - Роберт Левандовски. След паузата гостуващият отбор доминираше, но не успя да изравни.

След успеха Аугсбург излезе от зоната на изпадащите и е вече 15-и с 12 пункта. Байерн Мюнхен остава на върха с 28 точки - с четири повече от втория Борусия Дортмунд, който обаче има мач по-малко.


Домакините започнаха много смело и агресивно, влизайки остро в няколко единоборства в първите минути. Шампионите видимо не бяха вдигнали оборотите и най-активният в техните редици беше и отправилият първия неточен удар в мача - Омар Ричардс.

Гостите имаха осезаемо предимство по отношение на контрола на топката, но не успяваха да създадат нищо опасно в предни позиции, като изключим комичния момент, в който вратарят на "малките баварци" Гикевич щеше да си отбележи куриозен автогол. За негов късмет обаче топката мина покрай гредата.

В 23-ата минута Аугсбург изненадващо откри резултата секунди след първото напрежение в пеналта на Байерн. Люка Ернандес успя да блокира острото центриране отляво, но Мадс Педерсен връхлетя върху топката с левия крак пред погледа на Марсел Забитцер и не остави никакви шансове на Мануел Нойер.

Мюнхенци имаха едно интересно положение, при което Гнабри спечели корнер след рикошет, но в 35-ата минута Аугсбург нанесе своя втори удар. Интересното е, че отново Забитцер и Ернандес бяха замесени, защото първият загуби топката, а вторият беше надскочен от Андре Хаан за високата топка и нападателят отбеляза с глава - 2:0!

Отговорът на хегемона не закъсня и само три минути по-късно футболист №1 в света за 2020 година Роберт Левандовски намали с много технично изпълнение, при което Гикевич можеше да реагира и по-добре.

Напълно очаквано момчетата на Юлиан Нагелсман натиснаха здраво след почивката, но Левандовски изпорти много добра възможност от изгодна позиция. После треньорът на шампионите направи няколко офанзивни смени и заложи почти изцяло на атаката.

Гостите владееха инициативата, играта се водеше почти пред наказателното поле на техния опонент, но головите ситуации липсваха. Чак в 73-ата минута Алфонсо Дейвис сътвори нещо любопитно, но след двата прекрасни финта канадецът би мощно покрай десния страничен стълб.

Малко след това Левандовски направи нов пропуск, но полякът отигра по фамозен начин силната топка, пратена в пеналта. Гикевич успя да спаси, а при опита за добавка Дейвис би над целта. В 84-ата минута стражът на Аугсбург се справи и с шута на Джамал Мусиала, а Томас Мюлер стреля встрани.

До края Байерн продължаваше да натиска, но така и не стигна до чисто голово положение. По този начин Аугсбург изкова едва третата си победа срещу могъщия баварски "братовчед" и първа в това съперничество от 2015 година насам.


Аугсбург - Байерн Мюнхен 2:1

1:0 Мадс Педерсен - 23'
2:0 Андре Хаан - 35'
2:1 Роберт Левандовски - 38'