Тази година полският нападател на Байерн Роберт Левандовски не стана №1 на Европа, защото Лео спечели с Аржентина шампионата на Южна Америка - "Европейското на Южна Америка". Това марково за изказа на легендарния футболист и треньор Димитър Пенев описание на континенталния шампионат на долната част на открития от Христофор Колумб материк се превърна в пророческо.

Миналата година полякът Роберт Левандовски не получи заслужена “Златна топка” от “Франс футбол” заради решението на авторитетното френско издание в условията на избухналата пандемия от COVID-19 приз да не се връчва. За 2021-а пък головата машина на Байерн остана втори след обичайния заподозрян Лионел Меси.

Единственото предимство на аржентинеца пред Левандовски бе, че най-накрая на 34 г. спечели трофей с националния отбор на родината си. Това се случи на Копа Америка. Така титлата от първенството на Южна Америка го направи номер 1 на Европа.

Каквито и други аргументи да се вадят, цифрите крещят с пълно гърло - през 2021 г. Роберт Левандовски е вкарал много повече голове от всички нападатели в елитните дивизии в Европа, стана отново шампион на Германия и счупи легендарен рекорд. Постижението на Герд Мюлер от 40 попадения в Бундеслигата от сезон 1971/1972 изглеждаше недосегаемо. Не и за Левандовски. Той вкара 41 пъти за 9-ата титла поред на баварския гранд.

В същото време годината за Меси на клубно ниво бе по-скоро мижава на фона на високите стандарти, които гениалният футболист е задал в кариерата си. В заника на престоя си в Барселона той стана голмайстор на Примера дивисион и спечели кралската купа.

Лятото бе време за силни емоции за Меси. Той първо стигна до сълзи след спечелването на Копа Америка. След това се разплака и на пресконференцията, на която обяви, че напуска Барселона. Причините бяха финансови. Малко по-късно дефилира с широка усмивка в Париж при представянето си в ПСЖ.

Та според мнозина тези сълзи и трофеят от Копа Америка са оставили дълбока следа в решението за вота на мнозина от гласувалите 170 журналисти, най-вече на тези извън Европа.

На Стария континент и в Африка Левандовски води солидно. В останалите изостава точково от Меси.

Още на церемонията за връчването на “Златната топка” стартира шумотевицата за скандал около избора на Меси. Той обяви, че Левандовски заслужавал тази за миналата година. Явно гузни, след като веднага бяха подгонени, от “Франс футбол” опитаха да позамажат положението. Щели да помислят и евентуално да дадат приз на полския голмайстор от най-високо световно ниво.

Добавиха обаче, че не се знаело при демократичен избор какво щяло да се случи. Е, какво да се случи? С Байерн Левандовски спечели 6 трофея или, иначе казано, триумфира с баварците във всички турнири, в които те участваха. Заради коронавируса не били поставени футболистите в Европа при еднакви условия.

Едва ли някой футболен капацитет би заявил, че друг отбор освен Байерн би постигнал това равнище, ако нямаше пандемия. Та единствен конкурент за миналата година на Левандовски за “Златната топка” би бил някой негов съотборник в Байерн. При броя на головете на поляка изборът щеше да е ясен.

В последните 12 г. Левандовски влезе сред най-добрите в света при преброяване още на първата ръка. За това допринася и перфектната му физическа форма. Солидна заслуга за нея има съпругата му Ана, която е бивша европейска шампионка по карате.

“Любов моя, за мен ти си най-добрият! Винаги се гордея с теб! Обичам те до луната и обратно”, написа тя в инстаграм след церемонията в Париж. Тези думи със сигурност струват повече от злато за Роберт. Лишаването и от двете “топки” обаче няма как да не боли.


Материал на "24 часа"