Байерн спечели девет поредни шампионски титли в Германия и сега отново е начело на Бундеслигата. Бившият шеф на борда Карл-Хайнц Румениге даде интервю пред „Кикер“, в което обясни на какво се дължи доминацията на мюнхенци. 66-годишният бивш футболист и директор обясни ролята на Франк Рибери, Луис ван Гаал, Хави Мартинес и Борусия Дортмунд.

"Всичко започна през 2012 г., когато завършихме втори в три турнира. Бяхме победени в Бундеслигата от Дортмунд, загубихме Купата на Германия с 2:5 и накрая не можахме да спечелим Шампионската лига на финала у дома срещу Челси. Всички бяхме много разочаровани. Юп Хайнкес, Ули Хьонес и аз. Ужилването беше дълбоко, но това лято през 2012 г. след всички разочарования се оказа решаващо. Трябваше да запретнем ръкави. По-късно Вацке от Дортмунд ми каза: "В Борусия направихме голяма грешка, че ви раздразнихме твърде много. Беше ясно, че отговорът няма да закъснее". Ули и аз начертахме маршрута под мотото: "Направи неочакваното".

"Имахме голям късмет с избора на нашите треньори. Вземете Луис ван Гаал – не е лесен човек, но за сметка на това е първокласен треньор, който донесе нова философия в клуба. Изведе нашия футбол на друго ниво. След него Юп Хайнкес успя още малко да култивира играта на Ван Гаал и събра отбора зад себе си. И накрая може би най-великият тактик в света дойде в Байерн – Пеп Гуардиола. Тези специалисти дадоха огромен принос за това клубът да стои като сияеща звезда в небето днес. След това продължихме с Флик и в момента Нагелсман, който също прави много добро впечатление. Имаме и имахме петима треньори през последните 10 години, с които се вписвахме отлично. Едва ли вече има нещо подобно в Европа", заяви Румениге, цитиран от "Тема спорт".

Снимка: БГНЕС