Бохум изненадващо разби Байерн Мюнхен с 4:2 в среща от 22-ия кръг на германската Бундеслига, играна на стадион "Воновия Рурщадион". Това беше първи успех за рурци срещу най-успешния германски клуб от 2004 година насам.

Домакините изиграха сензационно първо полувреме, в което не само имаха преимущество (9:6 изстрела), но и демонстрираха убийствена ефективност, изразяваща се в космическия аванс от три гола на почивката.

Ранният гол на Роберт Левандовски изобщо не смути вестфалци и те отговориха набързо с попадението на Антуи-Аджей. Големият шок обаче настъпи към края на първата част, когато Бохум изригна с три попадения в рамките на едва 6 минути. Локадия, Гамбоа и Холтман развинтиха отбраната на шампионите и вгорчиха завръщането на резервния вратар Свен Улрайх.

В началото на втората част два гола на домакините бяха отменени заради засади, а Улрайх спаси своите. Постепенно баварският колос намери ритъма си и Левандовски си създаваше голови положения, за да се разпише отново четвърт час преди края. В 86-ата минута Роберт беше близо до хеттрик, но нацели гредата.

Така Байерн Мюнхен остава с 52 точки на върха, но преследвачът Борусия Дортмунд може да намали изоставането си на шест пункта утре. Бохум събра 28 точки и се изкачи на 11-а позиция.


Роберт Левандовски заби дежурното си попадение още в деветата минута след асистенция на Кингсли Коман, като това беше шампионатен гол №25 за поляка през кампанията. Ситуацията беше проверена заради предполагаема засада, но такава нямаше и Байерн поведе.

Само пет минути след това започна да расте чудото - Кристофър Антуи-Аджей изравни след асистенция на Холтман, а напускащия в края на сезона защитник на баварците Никлас Зюле изобщо не стоеше добре при акцията на противника.

Играта на Байерн не се получаваше, но въпреки това малко след изтичането на половин час игра Левандовски можеше да вкара отново, но топката беше изчистена пред голлинията. На отсрещната врата проблемите пред шампионите продължаваха и играта с ръка на Дайо Упамекано даде основание на рефера да посочи бялата точка.

Юрген Локадия вкара отсъдената дузпа, а след това в рамките на три минути Бохум нанесе още две тежки крошета по могъщия Байерн.  Кристиан Гамбоа вкара малко след това, а преди паузата го стори и Герит Холтман. Играта на домакините беше смела, а завършващите им удари не даваха никакви шансове на вратаря на мюнхенци днес Свен Улрайх, заменил подложилия се на операция капитан Мануел Нойер.

Второто полувреме започна така, както завърши първото, но с една голяма разлика - Байерн не получаваше нови голове заради късмет и две засади. Първо Павар върна безумно към Улрайх и Холтман можеше да се разпише отново, но стражът спаси. След това два гола на домакините бяха правилно отменени заради засади.

В 52-ата минута Коман пусна разкошен пас от дълбочина за Левандовски, който напредна и финтира вратаря, но си намали ъгъла и бранител изчисти шута му пред голлинията. Не след дълго Зюле се включи напред и пробва нещо като прехвърляне, което не се получи.

Последва нещо като силен период за Байерн, но той се дължеше най-вече на индивидуалните хрумвания на Левандовски. Футболист №1 на ФИФА за предходните две години слаломираше покрай защитата на противника и при една ситуация финтира защитата с невероятно копване на топката, но след това би право в обсега на вратаря Михаел Есер. Лерой Сане пък се отличи с два снаряда, лишени от точност.

Логичното все пак се случи четвърт час преди края на редовното време, когато защитата на Бохум изпусна Левандовски при центриране от фаул в пеналта. Полякът стреля атрактивно от въздуха и прати кълбото в мрежата.

В 86-ата минута Левандовски можеше да оформи своя хеттрик и да постави Бохум под смазващ натиск, но перфектното му изпълнение от пряк свободен удар разтресе напречната греда.


Бохум - Байерн Мюнхен 4:2

0:1 Роберт Левандовски - 9'
1:1 Кристофър Антуи-Аджей - 14'
2:1 Юрген Локадия - 38', дузпа
3:1 Кристиан Гамбоа - 40'
4:1 Герит Холтман - 44'
4:2 Роберт Левандовски - 75'