Хегемонът Байерн Мюнхен не успя да пречупи Байер Леверкузен в дербито на 25-ия кръг в германската Бундеслига, завършило 1:1.

Началото на стадион "Алианц Арена" беше за шампионите и попадението на Никлас Зюле в 18-ата минута изглеждаше повече от логично. За преминаващия в Борусия Дортмунд през лятото защитник това беше първи гол от 14 месеца.

В 36-ата минута Томас Мюлер си заби нещастен автогол (на снимката) и това наля олово в краката на мюнхенци. Амин Адли имаше цели три златни възможности да отбележи, но веднъж беше спрян от гредата.

През второто полувреме момчетата на Юлиан Нагелсман доминираха, но така и не успяваха да си върнат аванса. Така лидерът Байерн събра 59 точки, докато третият Байер Леверкузен е с 45 пункта. Борусия Дортмунд (50 точки) играе утре.


"Аспирините" започнаха плахо, но първата добра атака беше тяхна - Амин Адли напредна и заложи на шут с левачката по земя, но кълбото мина покрай гредата.

Постепенно баварската машина видимо набра скорост и гостуващият отбор действаше плахо. Невероятно воле на Бенжамен Павар профуча над напречната греда, а след това голмайсторът на първенството  Роберт Левандовски беше блокиран по куриозен начин от Томас Мюлер.  Мачът определено не беше от късметлийските за Томас, чието хубаво воле попадна в обсега на стража Лукас Храдецки.

В 18-ата минута Байерн заслужено откри резултата чрез Никлас Зюле, отправил силен изстрел в близкия ъгъл. Натискът продължаваше, но Мюлер и Гнабри стреляха покрай дясната греда

Леверкузен показа зъби за първи път чак след изтичането на половин час игра, когато Флориан Вирц се озова на опасна позиция, но Павар изчисти в последния момент. Малко след това Байер изравни по куриозен начин - с автогол на Томас Мюлер, който не се разбра с вратаря Свен Улрайх.

Очертаващият се като драконовска трансферна издънка Дайо Упамекано пък играеше поредния си ужасяващо слаб мач с екипа на Байерн. Този път французинът се опита да върне за Улрайх, но буквално подари топката на Амин Адли, който уцели дясната греда от малък ъгъл. Секунди след това Адли излезе сравнително фронтално очи в очи с Улрайх, но би слабо покрай левия страничен стълб! 

За капак не след дълго вратарят на Байерн направи двойно спасяване при заформил се карамбол в наказателното поле, като единият удар отново бе на Адли. В добавеното време Байерн се съвзе от нокдауна и Серж Гнабри намери мрежата, но от нейната външна страна след страхотно воле.

В началото на второто полувреме Байер направи нов пропуск, сътворен от... Адли. Все пак за негово оправдание този път ситуацията беше по-трудна и той беше блокиран. Байерн реагира веднага и Джамал Мусиала отправи страховит кинжал към долния лъв ъгъл, но Храдецки спаси. После Левандовски би точно, но не затрудни вратаря на гостите.

След изтичане на час игра младият Омар Ричардс стреля неточно и веднага беше заменен от Лерой Сане. Мястото си на пейката зае и Томас Мюлер, който няма да помни срещата с нещо добро. Заменилият го Марсел Забитцер излезе веднага сам срещу Храдецки, но би право в него.

От устрема на Байер от края на първата част вече нямаше и следа, защото Байерн постепенно затягаше примката си, достигайки до 15-ия си удар в мача в средата на втората част. Зюле беше близо до втория си гол днес, но този път не успя при опита да вкара с пета.

Левандовски отново не успяваше да блесне срещу неудобния си съперник от Леверкузен - ударът му с глава в 79-ата минута мина доволно покрай гредата. Осем минути след това на отсрещната врата Улрайх отказа Фримпонг.


Байерн Мюнхен - Байер Леверкузен 1:1

1:0 Никлас Зюле - 18'
1:1 Томас Мюлер - 36', автогол