Голямото дерби Der Klassiker между Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд от 31-ия кръг на първенството на Германия по футбол ще е сблъсък и между две от изгряващите звезди в Бундеслигата – Джамал Мусиала и Джуд Белингам.

Мачът на „Алианц Арена“ е в събота, 23 април от 19.30 часа и може да подпечата десетата поредна титла за Байерн. Грандът от Мюнхен има 9 точки преднина пред втория в класирането Борусия и при успех ще си осигури шампионския трофей.

19-годишният германец Джамал Мусиала и 18-годишният англичанин Джуд Белингам са сред най-талантливите млади футболисти в света, които вече пишат история в клубовете си.

Мусиала се превърна в най-младия дебютант за Байерн Мюнхен, записвайки първи минути в Бундеслигата на 17 години, 3 месеца и 25 дни през юни 2020-а, въпреки че рекордът бе подобрен по-късно от 16-годишния Пол Ванер, припомня БТА. Само три месеца след дебюта, Мусиала вкара и първия си гол в елита.

Той вече натрупа десет попадения, реализирайки последното при победата над Арминия Билефелд през уикенда. С това тинейджърът стана и най-младият играч на Байерн достигал подобни показатели и четвъртият най-млад в лигата. Джамал Мусиала държи и рекорда за най-млад футболист вкарвал два мача в един мач с екипа на Байерн Мюнхен, а освен това е най-младият играч на германски отбор, разписвал се в мач от Шампионската лига.

18-годишният германски национал бе в състава на Байерн в 63 от 64 възможни срещи от дебюта му насам, пропускайки само един заради болест. През този сезон пък записа участие в 27 от 30-те срещи на отбора в Бундеслигата. През март 2021-а Мусиала подписа петгодишен договор с Байерн Мюнхен, който ще го задържи в клуба до 2026-а.

От друга страна Джуд Белингам, който ще навърши 19 години на 29 юни, вече си заслужи редовно присъствие в титулярния състав на Борусия Дортмунд и записа повече игрови минути от всеки друг футболист на тима през сезона.

Подобно на Мусиала, Белингам постави рекорди от дебюта си в Бундеслигата насам. Той стана вторият най-млад футболист в историята на германската лига, който достига 50 изиграни мача, след Флориан Вирц и най-младият голмайстор за клуба си, разписвайки се в дебюта си в мач от турнира за Купата на страната през 2020 година. Англичанинът е и най-младият реализатор за Борусия Дортмунд в Шампионската лига с гола си срещу Манчестър Сити през 2021-а. 

С над 1000 минути на терена повече от Мусиала, Белингам натрупа повече опит, една от причините да премине в Борусия при трансфера си от Бирмингам.

„Когато се появи възможността да играя в Дортмунд, не се колебах. Нито за секунда не съм съжалявал. Искам да преодолявам предизвикателствата във всеки следващ мач“, казва Джуд Белингам, цитиран от официалния сайт на Бундеслигата.