Някои фенове на Бундеслигата не познават друг шампион освен Байерн, чиято десетилетна доминация в германския футбол е постижение, невиждано досега в големите европейски първенства. През миналия сезон Юлиан Нагелсман изведе тима до десета поредна корона, след като мюнхенският колос изпревари с 8 точки Борусия Дортмунд.

Именно жълто-черните са най-големите съперници на баварците вече повече от десетилетие. РБ Лайпциг обаче се превърна в трън в очите им след пристигането си на сцената в Бундеслигата през 2016-а. Леверкузен пък има история на отбор, който винаги е агонизиращо близо до славата. Тези три клуба са готови да спрат доминацията на Байерн, който се изправя пред най-жестоката си конкуренция от много години насам.

Главният изпълнителен директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоаким Вацке наскоро говори с оптимизъм за новия сезон пред Bild: „Това, което мога да обещая, е, че ще имаме вълнуваща надпревара за титлата. В това число слагам и Борусия Дортмунд. Другите претенденти ще са РБ Лайпциг и Леверкузен“.

Доказателство за изявлението на Вацке може да се види в големите ходове на Борусия през летния трансферен прозорец. Жълто-черните действаха бързо, за да подсилят отбора си отзад напред с привличането на германските национали Никлас Зюле и Нико Шлотербек в отбрана, Салих Йозджан в халфовата линия и Карим Адейеми в атака. Последният, който дойде от РБ Залцбург, каза при подписването на петгодишния си договор: „Нарочно подписах толкова дълъг контракт, защото съм убеден, че ще бъдем вълнуващ отбор, който ще се конкурира с най-добрите и ще печели титли с подкрепата на фантастичните си фенове“. А освен това се очаква до края на трансферния прозорец да пристигнат и още нови попълнения на „Сигнал Идуна Парк“.

Въпреки че завърши на второ място в Бундеслигата през миналия сезон, 2021/22 беше разочароваща кампания за Дортмунд. Сега те пренастроиха нещата, поставяйки на треньорското кормило Един Терзич – наставника, който ги изведе до последния им трофей (Купата на Германия през 2021-а). Целта на младия специалист е да превърне петкратните шампиони отново в сериозни претенденти за титлата. Усеща се, че той има инструментите за работа, но трябва да ги накара да работят като машина през всички 34 кръга – нещо, което не сме виждали от дните на Юрген Клоп в Борусия.

Въпреки че никога няма да чуете от Леверкузен да говорят за титлата, тимът на хартия има отбор, който може да отправи предизвикателство към Байерн. Аспирините финишираха на трето място през миналата кампания, изоставайки на 5 точки от Борусия Дортмунд. И го направиха без звездата си Флориан Вирц през по-голямата част от 2022 година, тъй като той скъса кръстни връзки. Но 19-годишният талант, който записа 7 гола и 10 асистенции в 24 мача в Бундеслигата през миналия сезон, наскоро удължи договора и се очаква да се върне скоро в игра.

Подобно на Вирц головата машина Патрик Шик също подписа нов контракт, който ще го задържи на „БайАрена“ до 2027-а. Чешкият нападател реализира 24 попадения през миналата кампания, които го наредиха зад Роберт Левандовски и пред Ерлинг Холанд в класацията за голмайсторите в първенството. Освен това конкуренцията при аспирините се засили с привличането на младото чешко острие Адам Хложек, a Сердар Азмун получи своята половин година, за да стъпи на краката си в Бундеслигата. Треньорът Херардо Сеоане от първи опит върна Леверкузен в Шампионската лига след тригодишно отсъствие. Сега той трябва да развие отбора още повече.

Същото важи и за Доменико Тедеско в РБ Лайпциг. Той направи чудеса след пристигането си по средата на миналия сезон, спасявайки кампанията с четвърто място в първенството и първи трофей в историята на клуба – Купата на Германия. Ще имаме шанс рано да видим какво могат да постигнат червените бикове през 2022/23, тъй като на 30 юли срещат Байерн в сблъсък за Суперкупата на страната.

Подобно на Леверкузен РБ Лайпциг запази услугите на своя ключов играч. Френският национал Кристофър Нкунку подписа нов договор до лятото на 2026-а, след като заби 20 гола и 13 асистенции през 2021/22. Логично той бе избран и за Играч на сезона в Бундеслигата. Поне дотук червените бикове са тихи на трансферния пазар, като единственото забележително попълнение е Шлагер от Волфсбург. Но може би те смятат, че вече имат отбор, достатъчно зрял и опитен, който да направи следващата стъпка в първенството.

За да се спре доминацията на Байерн, има още едно важно нещо, което трябва да се случи. Както Вацке каза: „Баварците трябва да предложат периоди на слабост, за да може да бъдат детронирани“. Такива имаше през последните сезони, но нито един отбор не успя да се възползва.

Мюнхенският колос също се подсили с качествени фигури, привличайки Садио Мане от Ливърпул и Райън Гравенберх и Нусаир Мазрауи от Аякс. Натискът е върху Байерн, а този клуб процъфтява в подобни условия. Но баварците са наясно, че през този сезон ги очаква жестока конкуренция.

 

Bundesliga.com, превод на "Тема спорт"