Германският футболен деспот Байерн Мюнхен даде заявка за немислимата допреди десетилетие 11-а поредна титла, след като победи РБ Лайпциг с 5:3 за десетата си Суперкупа на страната.

Баварският колос изигра изключително ефективно първо полувреме, в което демонстрира убийствена 100% ефективност - и трите удара на отбора се оказа голови, а класическият аванс на почивката се оказа мощно кроше в муцуната на "биковете".

Домакините от Лайпциг не успяваха да изпълнят намеренията си отпреди срещата и владееха топката едва в 1/3 от игровото време.

Те стигнаха само до един точен изстрел за първите 45 минути, в които Джамал Мусиала изведе Байерн напред, а Садио Мане отбеляза първия си официален гол за мюнхенци. Точно преди паузата се разписа и Бенжамен Павар.

 

Десетина минути след почивката влезлият като смяна Андре Силва стреля с глава и топката се отби в гредата. Малко след това обаче Марсел Халстенберг отправи невероятна парабола с глава след изпълнение на корнер и върна Лайпциг в мача.

Четвъртият кинжал беше забит в шията на "биковете" в средата на второто полувреме, когато вратарят Гулаши първо спаси удара на излезлия сам срещу него Томас Мюлер, но Серж Гнабри беше безмилостен отблизо.

Веднага след това повратливият Мане можеше да запише втория си гол в двубоя, но съдиите маркираха засада. Системата за видеоповторение VAR забави ритъма на мача, но направените анализи в тъмната стаичка потвърдиха засадата, макар и за тесен кръг от хора.

В 77-ата минута Кристофър Нкунку вкара от дузпа, отсъдена за нарушение на Павар срещу Олмо в пеналта на баварците.

Седем минути след това още едно попадение на активния Мане беше отменено заради засада, която беше по-видима от предходната.

В 89-ата минута Лайпциг контраатакува и отбраната на поотпуснатия вече Байерн не действаше на висота, което даде възможност на Дани Олмо да шутира и да вкара в долния ляв ъгъл.

Съдийската бригада даде 4-минутно продължение, но мачът се играеше чак до 98-ата минута, в която обаче баварците контраатакуваха и Лерой Сане заби петия гол за своите, с който окончателно сложи точка на спора.

Статистиката в края на мача показа 8:4 точни удара за Байерн, при 3:1 неточни в полза на РазенБалшпорт. Момчетата на Юлиан Нагелсман контролираха топката в 60% от времето, след като свалиха нивото от първото полувреме по този показател.

 

РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен 3:5

0:1 Джамал Мусиала - 14'
0:2 Садио Мане - 31'
0:3 Бенжамен Павар - 45'
1:3 Марсел Халстенберг - 59'
1:4 Серж Гнабри - 66'
2:4 Кристофър Нкунку - 77', дузпа
3:4 Дани Олмо - 89'
3:5 Лерой Сане - 98'