„Билд“, „Скай“ и други медии, занимаващи се изкъсо с Байерн, показаха част от проблемите, които треньорът Юлиан Нагелсман е длъжен спешно да реши, за да се върне към успехите в Германия.

Мъка с вкарването и грешка в селекцията

Най-големият и най-очевиден проблем. Садио Мане влезе в голова суша, продължаваща вече 5 срещи, отбелязвайки само 3 пъти в Бундеслигата в началото на кампанията. Останалите офанзивни фигури също се включват рядко. Гнабри и Мане имат два гола в първенството, Коман един. Единственото изключение е Мусиала, който с крехките си 19 години отсрамва останалите с 4 попадения на сметката. Смяташе се, че празнината, оставена след напускането на Роберт Левандовски, ще се компенсира с дружни усилия от всички играчи, създавайки ново непредвидимо нападение с по-голяма гъвкавост. Точно затова Нагелсман и шефовете се отказаха през лятото от опцията с привличането на нов централен нападател, но тази тактика проработи само в началото.

Неточности в схемата?

До следващия мач Нагелсман трябва да си отговори на въпроса защо напоследък на Байерн му е изключително трудно срещу противници, които играят физически. „Изпитваме брутални проблеми с отбори, които залагат на силова тактика срещу нас“, отчете спортният директор Салихамиджич, а самият Нагелсман призна след поражението от Аугсбург, че е готов да постави под въпрос всичко, дори самия себе си.

Схемата 4-2-2-2, въведена в началото на сезона, също може да бъде подложена на корекция. Фактът, че вратарят Нойер пропусна най-опасното положение за Байерн в последната минута в събота, говори достатъчно за слабото представяне в атака. Според Лотар Матеус едно от решенията е връщането на постройката 4-2-3-1 с Томас Мюлер, Гнабри или младия Тел на позицията на №9, а Мане да бъде сложен на левия фланг, както бе в Ливърпул.

Липсващи лидери

С привличането на Матайс де Лихт (23) в Мюнхен се надяваха да намерят истински лидер в защита, който да ръководи играта отзад. Но нидерландецът изпитваше проблеми в началото на престоя си в Байерн и все още не може да влезе в ролята, за която е привлечен. Люка Ернандес се намираше в добра форма, но ще отсъства дълго време заради скъсан мускул, а лошата новина за Нагелсман е, че останалите водещи играчи като Нойер, Кимих и Мюлер също не са в оптимално състояние.

Ситуацията с Мане

Мане бе голямото звездно попълнение на Байерн през лятото, затова и очакванията към него бяха най-високи. Сенегалецът започна добре кариерата си в мюнхенския колос, но от седмици насам се намира в дупка. Очевидно това влияе негативно и на резултатите.

Следващите два мача в Бундеслигата са срещу отбори от миналогодишния Топ 4 (Леверкузен и Дортмунд), което означава, че приносът на африканеца ще бъде необходим. Едва ли Нагелсман ще се придържа вманиачено към схема, която не му носи успех. Затова треньорът би трябвало да направи всичко възможно да намери подходящата позиция на Мане.

Подценяване или пресищане

Степента на доминация на Байерн е толкова голяма, че доведе до неизбежното „преяждане“. Както се изрази Оливер Кан, след 10 поредни титли в Бундеслигата ядрото от опитни футболисти вече приема вътрешното първенство за даденост и подценява голяма част от съперниците. Това, разбира се, не бива да се допуска, защото угасналият пламък трудно може да се запали отново.

Твърде млад треньор за голям отбор

Нагелсман едва навърши 35 години през лятото, което означава, че е по-малък от Мануел Нойер например. Веднага възниква въпросът дали треньорът на Байерн не е прекалено млад, за да командва авторитетно съблекалнята в клуб от такава величина. В тази връзка се появяват и съмнения, че играчите не са съгласни с всичко, което треньорът се опитва да им предаде, а снимките на взаимна дружелюбност всъщност прикриват недоволство към тактиката и оплаквания от стила на наставника.

Сянката на Тухел

Фактът, че на борсата с безработни германски треньори вече се появява голямо име, каквото е Томас Тухел, със сигурност не е добра новина за Юлиан Нагелсман. Сянката на доскорошния мениджър на Челси, спечелил ШЛ през 2021 г., витае застрашително над младия наставник на баварците. За да потуши напрежението, 35-годишният специалист се нуждае спешно от подкрепата на играчите, защото в противен случай неговият авторитет ще страда при всяко следващо поражение.

Време е да се покажат непримиримият дух и манталитет, които често са били голямата разлика между Байерн и останалите в Германия, но не се видяха в мачовете с Щутгарт и Аугсбург.

 

Материал на "Тема спорт" (заглавието е на Gol.bg)