Звездата на Байерн Мюнхен и френския национален отбор Бенжамен Павар разкри, че е изпаднал в тежка депресия в началото на пандемията от Covid-19 през 2020 г. Той повел битка с психиката си, но криел за нея дълго време.

"В главата ми нещата определено не бяха както трябва. В началото си казваш, че това ще премине, но когато видиш, че продължава и отидеш на тренировка без усмивка на лицето си, си наясно, че трябва да реагираш", каза футболистът пред вестник Le Parisien.

"Като всички останали и аз съм човек и дори да имам красива къща с фитнес, имах нужда от човешки контакт. Сутрин се събуждах и нямах никакъв апетит. Опитвах се да се грижа за себе си, да си готвя, да гледам сериали... Не харесвам думата "депресия", но беше точно това. Криех го от всички, но днес вече се чувствам много по-добре. Излязох от всичко това като по-добър човек. Случилото се ме промени."

Десният бек потърсил помощ и показал желание да се бори със страданията си. Съотборникът на Павар в тима на Франция Пол Погба също открито обяви психичните си проблеми по-рано тази година. Заради постоянните критики бил толкова сломен, че се изолирал от външния свят.

"Имал съм депресии в кариерата си и преди, но не съм говорил за това - каза цитираният от webcafe.bg Погба пред Le Figaro през март. - Понякога не знаеш, че си в депресия и просто искаш да си сам. Но това е безпогрешен признак, че нещо не е както трябва."

Бившият полузащитник на Барселона Андрес Иниеста също разкри за проблеми с психичното здраве, които едва не го извадили от националния отбор на Испания за световното първенство през 2010-а, когато Ла Фурия триумфира с титлата.

Павар също е световен първенец - от шампионата на планетата в Русия преди четири години. Той игра пълни 90 минути в неделя при поражението с 0:2 от Дания в Лигата на нациите.