Германските футболни клубове категорично отказват да се присъединят към европейската Суперлига, дори и в новия им формат, обявиха ръководители, цитирани от БТА.

"Опитът да се създаде Суперлига се провали преди година и половина. Нашата позиция бе ясна както тогава, така и сега", каза изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Оливер Кан през "Билд".

Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоаким Вацке също обяви, че отборът не е заинтересуван от състезанието.

"Шампионската лига има абсолютно впечатляващ формат, особено от 2024 година. Чувствам, че УЕФА е в много добри ръце, защото мислят и за по-малките клубове", каза Вацке. Той припомни че Шампионската лига от сезона 2024-25 ще е с 36 участника вместо с 32 и с много повече мачове.

Германските клубове не бяха сред 12-те, които се опитаха да създадат Суперлига през април 2021 година.

Изпълнителният шеф на Ред Бул Лайпциг Оливер Минцлаф обяви, че позицията на клуба не се е променила.

"Обявихме е ясно през април 2021 година, когато имаше усилие, и отхвърлихме плана за Супер лига. Нашето мнение не се е променило", каза той.

Проектът за Супер лига бе предложен от Реал Мадрид, Барселона и Ювентус, но той се провали заради несъгласието на фенове, клубове и федерации. Девет от 12-те клуба учредители се отдръпнаха часове след обявяването на проекта.

Снимка: БГНЕС