Изпълнителният директор на Байерн Мюнхен Оливер Кан заяви, че обявяването от страна на ръководството на Международната федерация по футбол (ФИФА) на бъдещо Световно клубно първенство с 32 отбора е станало без предварителна консултация с Асоциацията на европейските клубове (ЕКА). В резултат, членовете на ЕКА не могат да вземат участие в подобен шампионат, пише БТА.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино анонсира през миналия месец увеличаването на броя на участниците в Световното клубно първенство от седем на 32 от 2025 година и провеждането на състезанието на всеки четири години.

Кан коментира пред вестник „Билд“, че изявлението на ФИФА е дошло без първо да бъде изяснено с клубовете под егидата на ЕКА.

„Договорът между ФИФА и ЕКА, който регулира сътрудничеството, както и таксите за националите, които играят в съответните клубове, изтече през 2022-а. Докато не се стигне до ново споразумение, не може да има Световно клубно първенство с участието на членовете на ЕКА. Имаме принципно съгласие по тази тема“, обясни Оливер Кан.

Асоциацията на европейските клубове обединява повече от 230 отбора от Стария континент. Кан е член на Борда на ЕКА от 2021 година.

Снимка: БГНЕС