Байер Леверкузен показа характер и обърна Байерн Мюнхен от 0:1 до 2:1 в двубой от 25-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "БайАрена".

Хегемонът в Бундеслигата изигра навярно най-слабия си мач за календарната година, демонстрирайки високо ниво на мързел и изумително ниска креативност. Мюнхенци губят за сефте този сезон, след като са открили резултата.

В средата на първото полувреме Джошуа Кимих откри резултата с помощта на рикошет, но голът с нищо не ентусиазира арогантните гости, които изглеждаха на терена като средняк, облечен с екипите на великия Байерн. 

На още по-ниско ниво беше само прехваленият арбитър Тобиас Щилер, който на два пъти "влезе грубо" с жълти картони на крилото на Байер Амин Адли, но и в двата случая срамно ги отменяше и му се извиняваше гузно. Причината: VAR. Позаспалият Щилер гледаше ситуациите на повторение и вместо симулации, посочваше бялата точка. А от нея на два пъти Езекиел Паласиос опъваше мрежата зад Ян Зомер.

В края Байерн опита нещо като хаотичен натиск, от който нямаше нужния ефект. Така шампионът остана с 52 точки и падна от върха преди Der Klassiker, тъй като лидерът Борусия Дортмунд има 53 точки. Осмият Байер Леверкузен, воден от бившия халф на баварците Чаби Алонсо, събра 37 точки.


"Аспирините" стартираха много по-надъхано и до средата на първото полувреме имаха видим превес. Керем Демирбай шутира директно от корнер, но Ян Зомер се намеси с една ръка.

Не след дълго Муса Диаби заложи на страховита тупалка, която профуча покрай вратата на гостуващия отбор, а след това Зомер трябваше да се намесва с една ръка и при изстрела на Фримпонг в близкия ъгъл.

И докато Байер играеше, Байерн показа защо е толкова голям, откривайки резултата при първата си смислена атака. Това се случи в 22-ата минута, в която Леон Горецка подаде на Джошуа Кимих и последният реализира с помощта на рикошет.

Попадението на баварците сякаш охлади домакините и те нямаха сили и идеи за нова опасна акция до почивката, а в същото време момчетата на Юлиан Нагелсман изобщо не изразходваха допълнителна енергия и довършиха полувремето в лежерно темпо.

В началото на второто полувреме Амин Адли получи жълт картон за симулация от рефера Тобиас Щилер, макар видимо да беше ритнат от Бенжамен Павар в пеналта на Байерн. Арбитърът видя ситуацията на повторение и веднага отсъди дузпа за Байер! Езекиел Паласиос пое отговорността и изравни с удар в долния ляв ъгъл!

След час игра мудният Байерн, вече осъществил тройна смяна на почивката, стигна до точен, но много слаб удар с глава на Горецка. В 68-ата минута Джамал Мусиала буквално скри топката на противника, но я би покрай страничната греда.

Двайсетина минути преди края на редовното време VAR помогна на Леверкузен да получи втора дузпа, защото реферът Щилер показа жълт картон за симулация на Адли, но изгледа ситуацията на повторение и посочи бялата точка. Паласиос застана зад топката и отново вкара - 2:1 за Байер!

Макар и получил звучен втори шамар, Байерн продължаваше да бъде все така инертен и не можеше да сътвори нито една мълниеносна атака, с която да превземе отбраната на "аспирините".

Пет минути преди края вратарят на домакините Храдецки спаси тупалката на Серж Гнабри, а при опита за добавка Кингсли Коман изобщо не уцели вратата. Не след дълго Храдецки отново спаси своите, за да го стори от малък ъгъл срещу Гнабри в добавеното време.

В 95-ата минута Матайс Де Лихт засече с глава центриране отдясно, но топката профуча покрай лявата греда! В 98-ата минута на отсрещната врата Зомер спаси удара на Бакер.

 

Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 2:1

0:1 Джошуа Кимих - 22'
1:1 Езекиел Паласиос - 56', дузпа
2:1 Езекиел Паласиос - 73', дузпа