В студентските години мой приятел мечтаеше да бъде смъртна резерва в ЦСКА. В онези времена Васил Божков беше собственик на „червените“, а моят човек просто искаше да тренира за здраве и да прибира прилична за българските стандарти заплата.

„И без нито една игрова минута“, казваше той. За жалост неговата мечта не се сбъдна, но героят на следващата история го надскача в пъти в реализацията. Имате ли спомен колко пъти сте гледали Мануел Нойер да не пази на вратата на Байерн преди да бъде закупен Ян Зомер?

Именно!

Много вероятно е да не сте. Но големият вратар на баварците е имал резерва, който би трябвало да е бил един от най-спокойните играчи в състава. Или поне така си мислим. За 6 сезона с екипа на баварците Том Щарке има 15 спечелени трофея и… 12 изиграни мача.

Два от които са за дублиращия отбор! В колекцията на стража има триумф в Шампионската лига, 6 титли в Бундеслигата, 3 купи на Германия, 2 Суперкупи на страната и една на Европа, една Междуконтинентална купа… Преди да пристигне в Байерн, Щарке е титуляр на сензацията в елита на федералната република Хофенхайм.

Играе в Бундеслигата и за Дуисбург. Въпреки страхотния си сезон в Хофенхайм през 2012 от клуба ангажират Тим Вийзе и го съветват да си търси друг клуб. За това научава спортният директор на Байерн тогава Кристиан Нерлингер.

„Той не ми обеща нищо – спомня си Щарке. – Хареса ми, че Нерлингер не ми строеше пясъчни кули тогава. Просто каза: „Мога да се поставя на твое място. Не е лесно да излезеш от светлината на прожекторите, но си помисли добре“. Не всеки ден се случва да ти се обадят от Байерн и ти да се дърпаш, но от клуба проявиха разбиране за колебанията ми тогава.“

Щарке все пак се съгласява, макар да знае какво го чака занапред.

„Имах вече дълъг стаж в Бундеслигата и решението да седна на пейката на Байерн не беше спонтанно, категоричен е в позицията си Том. – Това си беше като смяна на професията, затова и за да узрея за идеята беше нужно време. За мен беше важно да съм със същата амбиция като резерва, сякаш съм първи избор.“

В Мюнхен той заварва очакваното – тренировки на световно ниво, най-добрите играчи в Германия и едни от най-добрите в Европа. Баварците току-що са загубили финала на Шампионската лига на своя „Алианц Арена“.

„Не играх ролята на шута, казва Щарке. Бях по-скоро слушател и момчетата го оценяваха. Без да назовавам имена, в Байерн някой често си мисли, че е бил заменен прекалено рано и е недоволен. И ми е правило впечатление, че на следващата тренировка той играе контра на треньора, за да му покаже, че е сърдит. В такива случаи често съм казвал на колегите да се осъзнаят, защото така вредят най-вече на себе си и просто затвърждават мнението на старшията.“

В първия сезон наставникът Юп Хайнкес му обещава, че задължително ще излезе като титуляр поне в една среща.

„Том няма да стане шампион с нас без да е изиграл един мач“, отсича специалистът и го пуска срещу…бившия му клуб Хофенхайм. А сезонът е супер успешен за баварците, които печелят почти всичко възможно – титлата на Германия и в Шампионската лига, Купата на страна, Суперкупата на УЕФА и Междуконтиненталната купа.

„В Байерн винаги важен е резултатът. Затова дори за резервния вратар е важно да е в топ-кондиция. Не знаеш дали ще те пуснат да играеш следващия мач или след 2 години, но трябва да си готов – разсъждава Щарке. – Понякога съм бил тъжен. Когато пазиш добре в някоя контрола, направил си супер тренировъчна седмица и си мислиш, че ще играеш. И в края на седмицата пак пази Нойер (смее се).“

Денят на резервния вратар е такъв, какъвто е за титуляра. Здрави тренировки, обсъждане на спецификите на противниковите нападатели за предстоящия двубой, но Щарке има и други ангажименти.

„Трябваше да следя за реакциите на Франк Рибери по време на мач, споделя германският вратар. – Ако го видех, че е недоволен от решението на страничния съдия, аз започвах да му буча, за да получа жълт картон и да спася Франк. Той беше важен за отбора.“

А времето на пейката дава много време на Щарке да анализира играта. И от 2018 година той е първи треньор на вратарите в Байерн. И вече има 6 трофея в колекцията си в новата си роля.

Материал на Sportcafe