Томас Тухел в Байерн е яко. Най-добрият отбор в Германия и един от най-добрите местни треньори, който знае от какво се нуждае Мюнхен. А именно да постигне успех в Шампионската лига, където 49-годишният специалист първо изведе ПСЖ на финал за първи път в историята, а година по-късно спечели трофея с Челси.

Преди 4,5 години Тухел напусна родината със статута на обещаващ специалист, който караше Борусия Дортмунд на моменти да играе дори по-ярко, отколкото при Юрген Клоп. Но в същото време само Купата на Германия влезе във витрината и според слуховете назначаването му в Париж първоначално шокирало Неймар. По това време бразилецът беше смятан за най-силната фигура в ПСЖ и не разбираше как някакъв анонимник ще поеме най-големия клуб на страната.

Ней дори се опита да си тръгне и това вече изнерви Тухел. Но след няколко години нападателят призна, че е пропит със симпатия към германеца от първия им разговор. „Когато изпитваш такава любов към един треньор, даваш живота си на терена. За него ще дам всичко от себе си, за да спечеля“, каза бразилецът.

Сега Томас идва в Байерн със статута на опитен вълк, който не само знае как да печели, но и има опит в управлението на звездни отбори. Мбапе през първия сезон под ръководството на Тухел вкара рекордните в кариерата си 33 гола във френското първенство. Германецът е уважаван от доказани и опитни играчи като бившия защитник Тиаго Силва. И все пак има го усещането, че пристигането на специалиста в Байерн е бомба със закъснител и рано или късно ще избухне. Цялата кариера на Тухел буквално крещи за това.

Треньорът се сбогува с Дортмунд по своя инициатива, а решението бе взето след среща с ръководството веднага след победния финал за Купата на Германия (2:1 срещу Айнтрахт Фр). Проблемите започнаха преди сезона, който донесе първия трофей на Борусия от пет години насам, тъй като главният изпълнителен директор Ханс-Йоахим Вацке наруши обещанието да остави Мхитарян, Хумелс и Гюндоган в отбора.

И тримата бяха продадени, но тези, които Тухел поиска, не бяха привлечени. Стигна се до сблъсък с главния скаут Свен Мислинтат, който доведе Левандовски и Обамеянг в Дортмунд. След това, когато експлозивно устройство избухна по пътя на клубния автобус преди мача от Шампионската лига с Монако, треньорът беше недоволен от решението на ръководството да играе на следващия ден, без да се консултира с него.

В ПСЖ Тухел влезе в конфликт със спортния директор Антеро Енрике още през първата си година на работа. Тази битка завърши в полза на треньора, но германецът не работи добре и с бразилеца Леонардо. Отправната точка на конфликта бе отказът на клуба да поднови договора с Тиаго Силва. А преди това Единсон Кавани, който не получи ново споразумение, също беше обиден от парижани и може би уругваецът не беше достатъчен за Тухел да спечели Шампионската лига. Напрежението се натрупа и когато ПСЖ, подобно на много топклубове след пандемията, започна да се спъва поради брутален календар и контузии на лидерите, на треньора беше показана вратата.

Челси е съвсем различна история. Това, което дистанцира германеца от Тод Бьоли и съсобственика Бехдад Егбали, бе тяхното желание отборът да премине към схемата 4-4-3. Тухел почти не общуваше с ръководството в общия чат и оставен без подкрепата на уволнените директори Марина Грановская и Петер Чех, изпращаше своя агент на срещи с босовете. В същото време германецът блокира трансфера на Кристиано Роналдо, вярвайки, че португалецът ще разруши атмосферата в отбора. Освен това разчиташе, че ще има думата по привличането на новодошлите, оценявайки не само игровите, но и човешките им качества.

В Байерн няма случайни хора в ръководството. Изпълнителният директор Оливер Кан и спортният директор Хасан Салихамиджич са футболни хора. При това са със силни характери. Достатъчно е да си припомним историята на Ханзи Флик, който изведе клуба до триумф в Шампионската лига, но напусна само година по-късно поради трудни отношения с ръководството. И всичко това заради кадровата политика, тъй като шефовете не винаги взимаха предвид мнението на треньора при трансферите и при подновяване на договорите.

Междувременно Флик имаше изненадващо топли отношения с играчите. Както с младежите, за които организира специални тренировки, така и с ветераните, които уважаваха Ханзи след титлата на Германия на Мондиал 2014. За Байерн, където Рибери и Робен навремето „изядоха” обожавания във всички отбори Карло Анчелоти, това е най-важното качество. Нико Ковач и Юлиан Нагелсман например не разбраха, че готин треньор и треньор на топклуб, пълен със звезди, са две различни професии.

Тухел знае това със сигурност. Следователно в Париж, дори и с по-скромен статус по отношение на титли, той се справи по-добре от Унай Емери. В същото време Томас изобщо не бе любимец дори и в Майнц 05, където направи име, а някои от бившите подопечни нарекоха треньора капризен и мърморещ диктатор, който атакува дори на лична основа, ако нещо не се получаваше в тренировките .

В Дортмунд се стигна дотам, че капитанът на Борусия Марсел Шмелцер публично го обвини, че продължава да игнорира Нури Шахин дори след контузии на основните играчи преди важен мач. В Париж по време на кризата той започна да си показва зъбите и да вдига шум, след като смени Мбапе. В Лондон Тухел беше критикуван от Лукаку, който не разбираше ролята си в променената схема, а играчите се оплакваха, че треньорът не води индивидуални разговори от близо година и не искат да чуват крясъците му край тъчлинията.

Съответно бракът между Тухел с Байерн също изглежда потенциално взривоопасен. В професионален план това е почти идеална комбинация, но ако Томас не стане по-гъвкав и толерантен, всичко ще завърши с нов скандал. Това обаче няма да стане веднага. На дневен ред е ключовият за титлата сблъсък срещу Борусия Дортмунд на 1 април на „Алианц Арена”, а след това и четвъртфиналът срещу Манчестър Сити в Шампионската лига. Ще бъде наистина интересно…

 

Материал на "Спорт Експрес"