Байерн загуби в събота лидерството в Бундеслигата и вече изостава с една точка от Борусия Дортмунд. Колкото и да звучи еретично, за баварците би било по-добре да гледат как жълто-черните вдигат Сребърната салатиера на 27 май.

Инерцията според Томас Тухел, анти-Байерн прищявка на футболния бог, внезапно се насочва към Мюнхен. Предначертана развръзка в първенството? Това беше по-миналия уикенд. Неспокоен отбор на Байерн опъна нервите си за щастливо равенство срещу Хофенхайм (1:1). Борусия се виждаше лидер, повеждайки в добавеното време срещу 10 от Щутгарт, но крайното 3:3 остави шампионите с 2 точки повече на върха. До изминалата събота.

Това ли бе решаващият обрат в Бундеслигата? Ще запази ли Борусия върха, след като разгроми Айнтрахт Франкфурт (4:0), а Байерн допусна обрат в Майнц (1:3)? Подобен сценарий би бил от полза за баварците. Защото нищо не би било по-логично за абонираните шампиони в тази най-тежка криза от години да гледат аплодисментите на черно-жълтите след десет поредни титли.

Разбира се, останалата част от Бундеслигата и всички фенове, които не са от Байерн, копнеят за друг шампион, за други празнични снимки. Само си представете, че след този объркан сезон на отбора от Мюнхен отново му връчат трофея, който после трябва да празнуват със сладко-кисели физиономии на „Мариенплац”…

В евентуалната „катастрофа“ (по думите на Оливер Кан), първият сезон без титла от 2011/12, има възможност, която шефовете на Байерн не могат или не искат да видят. Няма ли мотивацията и стремежът да бъдат много по-силни през следващата кампания? Няма ли играчите да имат повече амбиция да възстановят йерархията си? Няма ли шефовете и треньорът Тухел да имат по-добри аргументи да дадат по-интензивен тласък на отбора и да вземат трудни трансферни решения (като например за бъдещето на Гнабри или Mане), или да поемат финансовия риск в търсене на класен централен нападател?

Разбира се, наследникът на Юлиан Нагелсман, лишен от възможността за требъл, ще бъде ощетен. Защото в най-лошия случай на Тухел ще бъде лепнат етикетът за неудачник, след като не само не е спечелил трите трофея, но и ги е проиграл. Все пак може да има и магия в едно неизбежно ново начало.

Дортмунд е закачил Байерн на кукичката. Въпреки това все още рибата не е извадена от мътното мюнхенско езеро. Евентуален успех на жълто-черните би бил добър за тях и полезен за Бундеслигата. Но също и за Байерн, който има нужда от разтърсване, за да напусне зоната на своето самодоволство.

Патрик ЩРАСЕР, SPORTBUZZER