Едва ли има човек, който да не признава футболните и най-вече ръководните качества на Ули Хьонес. Обичан или мразен, бившият нападател, спортен директор, президент и настоящ почетен президент на Байерн Мюнхен безспорно има най-голяма роля за днешния статут на баварците.

Поемайки ролята на спортен директор в тежък период за клуба в края на 70-те години, Хьонес буквално хлопа от врата на врата, за да събере пари за закъсалия мюнхенски колос. А през последното десетилетие Байерн се превърна в тотален хегемон, който има и стабилни финанси. И заслугата е почти изцяло на Ули.

Но историята можеше да бъде съвсем различна. За Хьонес и за Байерн. През 1978 година Хамбургер иска да подпише с тогавашния нападател. Лекарят на HSV обаче изразява опасения относно трансфера заради проблемите на Хьонес с коляното. 

"В противен случай аз щях да подпиша с Хамбургер тогава", припомня Хьонес в "Sport Bild". "Така че ако не бяха отишъл под наем в Нюрнберг през ноември 1978 година... Ако не бях срещнал моя приятел Вернер Вайс там, с когото основахме фабрика за колбаси, която сега принадлежи на децата ми и в която работят 300 души...сега нещата щяха да са различни." 

"Щях да бъда хванат в революцията в Мюнхен, която Брайтнер, Румениге, Майер и Капелман започнаха с цел да попречат на назначаването на треньора Макс Меркел и която доведе до оставката на президента Вилхелм Нойдекер. Човекът, който ме попита преди няколко седмици дали не мога да си представя да стана мениджър на Байерн Мюнхен. Така че аз никога нямаше да бъда ктакъв, ако не бях отишъл в Нюрнберг", добавя Хьонес.