Две от водещите фигури в германския футбол Карл-Хайнц Румениге и Ханс-Йоахим Вацке защитиха решението на Европейската централа (УЕФА) да допусне отново руски отбори при 17-годишните до международни състезания на фона на заплахите за бойкот от няколко страни.

Изпълнителният комитет на УЕФА по-рано реши да позволи на юношеските състави да се завърнат, без да използват никакви национални символи, като същевременно продължава да поддържа забраната за участие на руските отбори при мъжете и жените докато трае войната в Украйна.

Вацке и Румениге са представителите на Германия в изпълнителния комитет. Пред вестник "Билд" Ханс-Йоахим Вацке увери, че решението определено не е смекчаване на негативната позиция към Русия, тъй като старшите отбори остават изключени.

"Това е заради децата, които не са отговорни за отвратителната война и чиито животи не е формирана политическа воля", добави вицепрезидентът на Германската футболна федерация.

Румениге коментира: "Децата са жертви на войната. Те са невинни и имат нужда от помощ, не носят отговорност за войната и не би трябвало да бъдат допълнително наказвани. Затова гласувах "За" за позволяване на участието им."

Германската футболна централа все още не е коментирала решението на УЕФА, докато Англия, Полша, Латвия, Литва, Швеция, Норвегия и Финландия обявиха, че няма да играят срещу руски отбори.

Украинската федерация по футбол съобщи, че ще бойкотира състезания, в които участват руски състави и осъди решението, призовавайки УЕФА да го преразгледа.

Европейските първенства до 17 години при юношите и девойките са насрочени за следващата година, съответно в Кипър и Швеция, а квалификациите ще стартират през октомври 2023 година.

Международният олимпийски комитет (МОК) препоръча връщането на спортисти от Русия и Беларус в международни надпревара, но само за индивидуалните спортове, а не в отборните. Очаква се решението на МОК дали да допусне тези спортисти за участие на Олимпиадата в Париж.