Валтер Бекенбауер, брат на голямата немска футболна легенда Франц Бекенбауер, потвърди, че здравословното състояние  на "Кайзер Франц" не е добро. „Ако кажа, че всичко е наред със здравето му, ще излъжа, а не искам да лъжа. Не е добре“, каза Бекенбауер. Бившият играч на Байерн Мюнхен Лотар Матхаус заяви, че здравословното състояние на Бекенбауер се е влошило.

Кайзера е двукратен носител на Златната топка, петкратен шампион на Германия, европейски шампион от 1972 г., световен шампион от 1974 г. Като треньор той спечели Купата на УЕФА, френското първенство, Бунделсигата и стана световен шампион през 1990 г. 

Германската легенда дори не успя да присъства на погребението на Краля на футбола Пеле преди година. „Бих искал да го направя, но за съжаление здравето ми не ми позволява такъв дълъг полет. Ще съпътствам моя приятел в сърцето си в последното му пътуване“, заяви тогава Бекенбауер, цитиран от германския вестник „Билд“. Пеле и Бекенбауер играха заедно в Ню Йорк Космос през 1970 г.

„Пеле ми е като брат. Двамата не контактувахме в последните години заради здравословното си състояние, но приятелство като това трае цял живот. Останаха ни красивите спомени“, посочи Бекенбауер.

В последните години Франц Бекенбауер рядко имаше публични изяви заради различни здравословни проблеми. Той не пътува и за Мондиал 2022 в Катар, като почти не излиза от къщата си. „Не виждам с дясното си око и трябва да обърна внимание и на сърцето си", обяви Кайзерът причината защо не посети Катар. Той е на 78 години.

"Труд" припомня, че Бекенбауер почти напълно се е оттеглил от обществения живот.