Легендата на германския футбол Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст, съобщиха от семейството му. 

 

Бекенбауер е един от най-великите в историята. Той стана световен шампион като играч и треньор. Макар и да игра предимно като защитник, големият Франц два пъти спечели Златната топка.

 

Той е "бащата" на модерния централен бранител, който умело играе с топката, задържа я и слага началото на атаките на отбора си. Надарен с нюх и забележителни технически умения, големият Франц рано-рано е много различен от всички други бранители на планетата.

 

Кайзера, както е прозвището на Бекенбауер, е една от най-големите легенди в историята на Байерн Мюнхен. Той изиграва за клуба общо 584 мача, в които отбелязва 75 гола. В периода 1994-2009 той е президент на клуба, а през 1998 година става и вицепрезидент на Германската футболна федерация.

 

Той води успешната кандидатура на Германия за домакинство на Световното първенство през 2006 година. Години по-късно срещу Бекенбауер започна разследване относно това дали Германия не е използвала подкупи, за да си осигури гласове за кандидатурата, което бе прекратено през 2021 година по давност. От 2007 до 2011 той е вицепрезидент на ФИФА.

 

„С дълбока тъга съобщаваме, че нашият съпруг и баща, Франц Бекенбауер почина мирно в съня си вчера, неделя, заобиколен от семейството си“, информира семейството. 

 

През 2016 и 2017 г. Бекенбауер претърпя сърдечна операция, а през 2018 г. тазобедрената му става беше заменена с протезен имплант.

 

През последните години Бекенбауер рязко намали публичните си изяви и дори избягваше да пътува заради здравословните си проблеми. 

 

Сред германците той остава не само като един от най-големите спортисти за всички времена, но и като един от най-обичаните. Винаги усмихнат, славният Франц опияняваше със своята харизма.

 

А на терена нямаше равен. С Германия стана европейски и световен шампион като играч, както и световен шампион като треньор, с което влезе в историята през 1990 година.

 

Като играч на Байерн покорява Европа цели 3 поредни пъти - от 1974 до 1976 година. Печели 4 пъти Бундеслигата и 4 пъти Купата на Германия.

 

Носител на Златната топка за 1972 и 1976 година, като още два пъти остава втори и веднъж - трети.

 

Почивай в мир, Кайзер Франц!