Бившият капитан на Байерн Мюнхен Филип Лам е убеден, че Байер Леверкузен ще сложи край на 11-годишната хегемония на баварския отбор тази година.

Леверкузен, който търси първата си титла в Бундеслигата, води с 10 точки пред Байерн осем кръга преди края на първенството.
 
Лам, световен шампион с Германия от 2014 година и сега директор на Евро 2024, е впечатлен от забележителната серия без загуба на лидера Леверкузен този сезон.

"Има осем мача за изиграване и 10 точки са много голяма разлика. Считам, че Леверкузен ще стане шампион на Германия този сезон", каза Лам пред Ройтерс.

"Не мисля, че е лошо за Бундеслигата, ако някой друг освен Байерн стане шампион. Миналият сезон беше много вълнуващ до последния кръг, което е  добре за лигата. Леверкузен е страхотен от началото на сезона, имаше и малко късмет, обръщайки някои мачове в края, но това е защото всеки играч има своята роля. Това е, което Шави Алонсо постигна с отбора“, добави той.

Байерн, който се бори за 12-та поредна титла, се изправя срещу Борусия Дортмунд в дербито в събота. Треньорът Томас Тухел обаче трябва да напусне в края на сезона и баварците са засегнати от контузии.

"Байерн трябва да намери правилния треньор за отбора и за клуба. Последните треньори бяха там само година и половина. Ето защо приемствеността е ключова, включително на управленско ниво", каза Лам.

Той не изключи в бъдеще да работи за Байерн.

"Това е опция за мен. Сигурен съм, че ще остана лоялен към футбола във всяка роля, но в момента фокусът ми е върху Европейското първенство“, каза Лам.

Той подчерта предизвикателствата, пред които Германия, която беше домакин на турнира като Западна Германия през 1988 г. и организира Световното първенство през 2006 г., ще се изправи това лято, за да гарантира безопасността на феновете.

"Сигурността е наш основен приоритет и ние сме в диалог с всички власти, правителството и полицията“, каза Лам.

"Като цяло искаме да направим голямо тържество, на което всеки да е добре дошъл. Не само на стадиона, но и извън него, опитваме се да създадем места, където хората да се събират."

Европейското първенство започва на 14 юни с мача на откриването Германия срещу Шотландия в група А, която включва още Унгария и Швейцария./БТА

Снимка: БГНЕС