Байерн Мюнхен определено си го представяше по различен начин… Борусия Дортмунд унижи рекордните шампиони и с голове на Карим Адейеми (10) и Юлиан Риерсон (83) спечели за първи път от почти 5 години и половина. Специално в Мюнхен това е първи успех в Бундеслигата от почти 10 г. От 2010-а Байерн или Дортмунд (2011 и 2012) винаги са били шампиони. Но в момента нито един от отборите не е във форма за титла.

Резултатът в Дер Класикер обаче короняса с титлата Леверкузен, който дръпна с 13 точки на върха в оставащите 7 кръга. Или с други думи отборът на Шаби Алонсо, който вече в 39 мача не познава загубата, се нуждае от 3 победи, за да сбъдне мечтата си.

Матс Хумелс и Нико Шлотербек изнесоха силен мач в центъра на отбраната на жълто-черните, докато Карим Адейеми започна в предни позиции на мястото на контузения Дониел Мален. Алекс Майер замени на вратата болния Грегор Кобел и също бе на ниво. Треньорът Един Терзич преди началото заяви пред Sky: „Искаме да играем смело“. Което и се случи.

В Байерн Свен Улрайх замени контузения №1 Мануел Нойер и веднага попадна в светлината на прожекторите. Адейеми (10) с първия удар към вратата даде аванс на гостите. След грешка на Мюлер Бранд подаде на свободния на крилото Карим, който от 8 м диагонално вкара, въпреки че вратарят закачи топката. „Можеше да се намеси по-добре“, категоричен бе експертът на Sky Лотар Матеус. Адейеми, който е роден в Мюнхен и е прекарал две години в школата на Байерн, отбеляза третия си гол за сезона. Негов трети в последните четири мача. Приятелката му, рапърката Лоредана, реагира със сърдечен жест.

Байерн изглежда странно затруднен, след като допусна гол. Причината е в силните изяви на Хумелс и Шлотербек, а Матс дори чисти от голлинията. На полувремето шефовете на Байерн Еберл, Хайнер и компания седят на трибуните, донякъде объркани. Някои фенове освиркват, ударите са 9:5, но пробив няма.

Вълнението в началото на второто полувреме е по трибуните. Ули Хьонес обвини феновете, че са допринесли за загубата с 2:3 в Бохум през февруари с лошото си отношение. Привържениците контрират почетния президент с плакат: „Ти си отговорен за скапания футбол, Ули!“. След час Тухел реагира: Коман, Гнабри и Тел влизат вместо безпомощното трио Сане, Мюлер и Мусиала. Поне разочарованието на Лерой е видимо – за кратко дърпа фланелката си през главата, рита бутилка с вода и изчезва в тунела.

Терзич реагира, пуска малко по-дефанзивния Йозджан на мястото на Нмеча и Ройс вместо Бранд. Байерн доминира, но Дортмунд бележи благодарение на усета на Един. Резервата Але подава към Риерсон, който от 16 м намира далечния ъгъл за 2:0. Това е първото участие на Себастиен в гол през сезона, след като пребори рака и последвалия сериозен спад във формата.

Феновете на Байерн започнаха да напускат стадиона и пропуснаха да видят точния удар с глава на Кейн (89). Голът обаче е отменен поради засада. Говорителят на стадиона с разочарован глас зове: „О, хайде!“. Но нищо не идва и за баварците всичко свършва.

 

Материал на "Билд", превод на "Тема спорт"