Уругвайският национал Луис Суарес се извини от името на отбора, който си позволи да не спазва мерките за социална дистанция по време на квалификационния цикъл за Мондиал 2022 в зона Южна Америка. Вследствие на това 16 играчи и служители на тима, включително Суарес, дадоха положителни тестове за коронавирус.

Националният отбор беше подложен на жестока критика, след като се появиха снимки на играчи, които се наслаждават на барбекю, без да спазват социална дистанция, както и да споделят традиционния чай мате, който се пие с обща сламка.

"Много хора ни критикуват, допуснахме грешка и се извиняваме за това," заяви цитираният от БНР Суарес в предаването Punto Penal на уругвайската телевизия.

"Заразяването не се случи на барбекюто, това е много ясно. Имахме лошия късмет един от нас да се зарази в Колумбия", добави той.

Суарес е сред 10-е играчи, които са заразени с националния отбор, заедно със съотборника си в Атлетико (Мадрид) Лукас Торейра и Диего Годин, капитан на тима. Шестима служители също са носители на вируса.

Нападателят, който пропусна поражението на Уругвай с 0:2 от Бразилия, както и победата на Атлетико с 1:0 срещу бившия му отбор Барселона снощи, заяви, че е без симптоми, но е под карантина в апартамент в Мадрид.

Суарес също така каза, че той и други съотборници са дали отрицателни тестове няколко пъти по време на международната пауза, включително след като Матиас Вина стана първият играч с положителен тест.

"Всички се чувствахме несигурни, както бяхме с Матиас в съблекалнята и душовете, но след това имахме отрицателни резултати и си помислихме, че сме в безопасност. След това за съжаление имаше повече случаи и всичко излезе извън контрол", обясни той.