Два отбора от НБА бяха хванати в измама и наказани сериозно, след разследване продължила 4 месеца. 

Чикаго Булс и Маями Хийт загубиха изборите си от втория кръг на Драфта през следващото лято заради нарушения при преговорите с Лонзо Бол и Кайл Лаури. 

Двамата пристигнаха в тимовете след края на предишната кампания, но разследването установи, че от организациите са провели нерегламентирани разговори с тях преди да започне официално периодът на свободните агенти на 2 август. 

От Лигата са провели множество разговори с ръководители в двата клуба, с агентите на играчите, а са събрали и електронна кореспонденция, за да установят в крайна сметка вината. 

„Въпреки че не сме съгласни, приемаме решението на Лигата“ обявиха от Маями, докато от Чикаго бяха съвсем безцеремонни: „Радваме се, че процесът завърши и очакваме с нетърпение как ще се развие нашия сезон“. 

Бол подписа с Биковете срещу 80 милиона долара, като за Пеликанс завинаха Гарет Тембъл и Томаш Саторански. Лаури пък ще получи 85 милиона за 3 сезона при Горещите, като към Торонто в негова замяна поеха Горан Драгич и Прешъс Ачиуа. 

Сделките обаче свършиха работа, защото и двата тима са в челото на Източната конференция, като Чикаго е 2-и с баланс 14-8, а Маями 3-и с 13-8.