Сериозна сделка разтърси НБА, след като Юта Джаз се съгласи да трансферира центъра Руди Гобер в Минесота Тимбъруулвс. 

В замяна тимът от Солт Лейк Сити ще получи Малик Бийзли, Патрик Бевърли, Джаред Вандебилт и новобранеца Уокър Кеслър, както и 3 избора от първия кръг на Драфта през 2025, 2027 и 2029. 

Французинът прекара цялата си 9-годишна кариера до момента именно в Ютай като на три пъти бе избран за най-добър защитник на годината. Той обаче влезе в конфликт с другата голяма фигура в отбора – Донован Мичъл и в крайна сметка се стигна до раздялата на двамата. 

В негово лице и заедно с атрактивните Карл-Антъни Таунс и Антъни Едуардс, както и с ДиАнджело Ръсел, Минесота пък се превръща в сериозна сила в Западната конференция. Гобер имаше по 15,6 точки, 14,7 борби и 2,1 чадъра през миналия сезон. 

Иначе сред другите сериозни новини трябва да отбележим, че Зак ЛаВин се договори да остане в Чикаго срещу 215 милиона долара за 5 години. 

Финалистът от последния сезон Бостън привлече солидния гард Малкълм Брогдън от Индиана срещу петима малко използвани играчи като Даниел Тайс, Аарън Несмит, Малик Фитс, Ник Стаускас, Джуан Морган и избор от драфта. 

Шампионите от Голдън Стейт се договориха с Кевон Луни да подпише за 3 години срещу 25 милиона долара, но тимът загуби Гари Пейтън, преминаващ в Портланд за 3 сезона и Ото Портър, отиващ в Торонто. 

Мичъл Робинсън остава в Ню Йорк Никс срещу 60 милиона за 4 години, а за същия период Юсуф Нуркич ще получи 70 милиона от Трейл Блейзърс. Джон Уол пък се разбра за двугодишен контракт срещу 13 милиона с ЛА Клипърс.