Маями Хийт поднесе най-голямата изненада на старта на плейофите в Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

"Горещите", които се класираха за директните елиминации в последния възможен момент, спечелиха със 130:117 при гостуването си на шампиона от редовния сезон Милуоки Бъкс в първия мач от първия кръг на плейофите в Източната конференция.

Баскетболистите на старши треньора Ерик Сполстра се възползваха по най-добрия начин от травмата, която получи звездата на домакините Янис Адетокунбо и "откраднаха" домакинското предимство на съперника си. Гръцкият национал падна лошо на гърба си в края на първата четвърт и макар че направи опит да се върне в игра в началото на втората, то той бе неуспешен и мачът за него завърши преждевременно. Състоянието на Адетокунбо за следващите мачове от серията на този етап остава неясно.

Маями обаче също даде свидна жертва в двубоя. Титулярният гард на "горещите" Тайлър Хиро счупи ръката си и ще бъде аут до края на плейофите. Хиро завърши срещата с 12 точки, като бе един от шестимата играчи на гостите с двуцифрен актив. Маями показа и отлична стрелба от зоната за три точки, като тимът реализира 15 тройки от само 25 опита. За сравнение Милуоки завърши с 11 успешни шута от дистанция от 45 изстрела.

За победата на гостите от Флорида най-полезен бе Джими Бътлър с 35 точки, като към тях прибави и 11 асистенции. Бам Адебайо приключи с 22 точки, а ветеранът Кевин Лав се отличи с 18 точки от пейката.

За Милуоки 33 точки вкара Крис Мидълтън, а Боби Портис добави още 21. Джру Холидей пък направи "дабъл-дабъл" от 16 точки и 16 асистенции.

Вторият мач от серията е отново в Милуоки в нощта на сряда срещу четвъртък.