Баскетболистът на Милуоки Бъкс Янис Адетокунпо и Джейсън Тейтъм от Бостън Селтикс попаднаха сред селектираните в идеалния тим на Националната баскетболна асоциация (НБА) за сезон 2022/2023. Двамата оглавиха гласуването, като Адетокунпо получи 100 гласа за първата петица от панела, съставен от журналисти и представители на медийната индустрия. Тейтъм зае втората позиция с 92 вота за първия тим при класуването, както и осем за втория отбор. Янис Адетокунпо за седми път попада в селекцията за най-добрите в НБА, а Тейтъм за пети.
Куриозното е, че в първия тим за сезона не попадна звездата на Денвър Нъгетс Никола Йокич. МВП на предходните два сезона и втори в надпреварата за най-добър играч през този, сърбина остана във втория тим за кампанията.

Освен Янис и Тейтъм в идеалната петица на НБА бяха избрани още най-полезният играч в лигата Джоел Ембийд от Филаделфия (за пети път, 87 гласа), Шай Гилджъс-Алекзандър от Оклахома Сити (за първи път, 63) и Лука Дончич от Далас (за четвърти път, 60). Ембийд и Дончич имаха най-добри средни показатели в редовния сезон, съответно 33.1 точки и 32.4 точки, а Гилджъс-Алекзандър бе четвърти със средно 31.4 точки.

В първия си сезон с новия си отбор Кливланд Донован Мичъл получи 45 гласа за първия отбор в НБА, но завърши с място във втория тим заедно с Йокич, Стеф Къри от Голдън Стейт, Джими Бътлър от Маями и Джейлън Браун от Бостън.

Сакраменто Кингс излъчи трима баскетболисти за третия тим за сезон 2022/2023 в НБА - Де'Аарън Фокс и Домантас Сабонис. И за двамата играчи това бе първо попадане в някоя от най-добрите селекции на лигата. Деймиън Лилард от Портланд, Джулиъс Рандъл от Ню Йоркс Никс и ЛеБрон Джеймс от Лос Анджелис Лейкърс също намериха място в третия тим. Джеймс най-много пъти е попадал в идеалните петици в НБА - 19. Други именити състезатели също получиха гласове, но не бяха избрани в селекциите като Джа Морант от Мемфис, Лаури Марканен от Юта, Кевин Дюрант и Девин Букър от Финикс и Антъни Дейвис от Лос Анджелис Лейкърс.