Най-полезният играч на сезона в Евролигата Александър Везенков и клубът, който държи правата му в Националната баскетболна асоциация - “Сакраменто”, ще могат да поставят начало на преговорите за евентуална сделка след около един месец, пише "24 часа".

Според правилата на най-силната лига в този спорт отборите трябва да проявят търпение до 22 юни, когато е датата на драфта, за да могат да седнат на масата с новобранците, които все още не са привлечени в НБА, включително и с тези от предходни години.

В това чисто влиза и Везенков, който беше избран под №57 в драфта през 2017 г. Оттогава насам обаче той не е имал договорни отношения с нито един от тимовете, които държаха правата му в миналото - “Бруклин” и “Кливланд”. Както е известно, “Сакраменто” се сдоби с тях през миналото лято, когато обаче не се стигна до сделка между двете страни въпреки интереса на “кралете” от Калифорния. В настоящия договор на спортист №1 на България за миналата година с гръцкия “Олимпиакос” има поставена откупна клауза, за която се говори, че е 1,5 милиона долара.

Везенков и гръцкият му отбор изпуснаха титлата в Евролигата, след като загубиха с точка (78:79) от “Реал” (Мадрид) на финала в Каунас. Испанците победиха с кош на легендата Серхио Юл 3 секунди преди края. Българската звезда вкара 29 точки и изравни рекорда за най-резултатен играч в двубой за титлата в най-престижния клубен турнир на континента.

Сега основната цел на Везенков и компания е да спечелят отново титлата в първенството на Гърция.