Легендарните кецове на Майкъл Джордън, с които той игра в т.нар. „Грипен мач“ през 1997-а година, бяха продадени за 1,38 милиона долара на търг. 

Двубоят се състои на 11-и юни, като е под №5 от финалите и е изключително важен, тъй като резултатът е 2-2 в серията между Чикаго и Юта. 

Джаз са домакини, а преди мача става ясно, че Въздушния е със симптоми на грип. Въпреки това той играе и вкарва 38 точки, като записва още 7 борби и 5 асистенции, отбелязвайки и ключова тройка за 88:85 25 секунди преди края. Биковете измъкват победа с 90:88, след което затварят серията в 6-ия мач у дома. 

Години по-късно става ясно, че всъщност причината за неговото неразположение е хранително натравяне, след като вечерта преди мача поради липсата на руум-сървис личният треньор на звездата му поръчва пица, която обърква всичко. В документалната поредица „Последния танц“ Джордън също потвърждава това, но наименованието „грипният двубой“ все пак остава. 

След мача Майкъл дава кецовете си  с автограф, които са в червено и черно на Престън Трумън, който по онова време помага около мачовете. 15 години по-късно той ги пуска за продажба и те са продадени за 104 765 долара, за да се стигне до увеличението сега от 1200%. 

Тези 1,38 милиона долара обаче не са рекорд за кецове. Най-високото постижение все още е на „Еър Джордън ХIII“, с които той играе през второто полувреме на мач №2 от финалите през 1998-а и които бяха продадени за 2,23 милиона през април.